Dok diktator Kadirov izmišlja da je na frontu, njegovi plaćenici trpe teške gubitke u Ukrajini…


Prema nekim procjenama, Kadirov je za agresiju na Ukrjainu uspio mobilizirati i Kremlju staviti na raspolaganje oko 12 hiljada čečenskih boraca.  Iz snimaka koje objavljuju sa terena vidi se da su čečenski plaćenici uglavnom udaljeni i po 20 kilometara od bojišnice. No, uprkos tome njihovi gubitci nisu mali.

Nije samo ruski poredsjednik Vladimir Putin svoju politčku karijeru vezao za uspjeh rata u Ukrajini, učinio je to i Ramzan Kadirov, autoritarni,  militantni lider Čečenije. Od početka agresije na Ukrajinu ovaj Putinov surovi upravitelj Čečenije hvali se ratnim uspjesima svojih boraca na ukrajinskom frontu, objavljuje prijeteće i motivirajuće video poruke u kojima najavljuje skoru pobjedu ruske vojnašinerije.

KADIROV U UKRAJINI SPAŠAVA I SEBE

Jednu propagandističku video poruku poslao je navodno iz podzemnog bunkera  u Ukrajini, mada su obavještajni izvori na osnovu signala njegovog mobtela ustanovili da Kadirov od početka ruske agresije nije uoće napuštao prostor Čečenije.

Kako se navodi u tekstu „The Guardiana“, većinsko raspoloženje naroda u Čečeniji je na strani Ukrajinaca, ali Kadirov svojim okrutnom odmazdom kažnjava svaku javnu neposlušnost i drugačije mišljenje od onog kojeg on javno promovira. Na strani ukrajinskih branitelja nalaze se dvije brigade Čečena koji su stigli iz brojnih zemalja, što Kadirova tjera , ako želi opstati,  da još agresivnije iskazuje svoju lojalnost Putinu i njegovom režimu.

„Zato on nastoji dokazati apsolutnu lojalnost ruskom režimu, pokazati da je koristan i da može radi velike stvari za svoje gospodare“, rekao je britanskom listu Emil Solomn Aslan sa Instituta za političke studije Karlovog sveučilišta u Paragu.

ISLAMSKI MILITANTI SA MOBITELIMA

Čečenski borci na ukrajinskom frontu djeluju samostalno, nisu u lancu ruskog  komandovanja i česti su njihovi konflikti sa ruskim vojnicima koji Čečene pogrdno nazivaju posprdnim,  ženskim „epitetima“. Za razliku od ruskih vojnika, Čečeni u rat idu sa mobitelima, snimaju svoje „uspjehe“ i dijele ih na društvenim  mrežama. Na taj način stvaraju sliku kako ruska vojska ovisi o borcima pod komandom Kadirova. Čečenski lider ovih je dana pokrenuo i kanal na erapskom jeziku na Telegramu, iako malo ko u Čečeniji govori arapski jezik. (Na sličan način su mudžahedini u BiH snimali svoje „akcije“ i snimke slali svojim sponzorima u arapskom svijetu kojki su izgleda i „ciljna grupa“ čečenskog lidera!).

Ono što karakterizira čečenske borce jeste njihovo iskustvo u urbanim, gradskim uslovima stečeno tokom ratova protiv Rusije u njihovoj zemlji. Čečene „krasi“ i nemilosrdna brutalnost prema neprijateljskim vojnicima, pa se oni koriste i kao psihološko oružje protiv miroljubivih Ukrajinaca, rekao je za „The Guardian“ jedan vojni analitičar iz Gruzije.

„Postoji implicitna prijetnja ukrajinskim braniteljima: ako se ne predate, zadesiti će vas sudbina okupiranih gradova u Gruziji i Ukrajini i njhovog mirnog stanovništva“, rekao je on.

Iako Kadirov u svojojoj propagandnoj kampanji naglašava da u rat u Ukrajinu odlaze čečenski „dobrovoljci“, poznato je da svaki Čečen koji se prijavi kao “dobrovoljac“ dobije dvije hiljade i tristo dolara uz mjesečnu plaću od hiljadu dolara. Međutim, uprkos izdašnim financijskim nagradama, odziv Čečena bio je vrlo skroman.

Prema nekim procjenama, Kadirov je za agresiju na Ukrjainu uspio mobilizirati i Kremlju staviti na raspolaganje oko 12 hiljada čečenskih boraca.  Iz snimaka koje objavljuju sa terena vidi se da su čečenski plaćenici uglavnom udaljeni i po 20 kilometara od bojišnice. No, uprkos tome njihovi gubitci nisu mali.

Profesor Aslan sa Univerziteta u Pragu kaže  da je „Kadirov šokiran  snagom ukrajinskog otpora. Čini se da su desetci, ako ne i stotine njegovih boraca ubijeni. Iako raspolaže sa 12 hiljada ljudi, svi su mu oni neophodni da bi on ostao na vlasti u Čečeniji“.

Budući da Kadirov svoju vlast u Čečeniji održava silom i policijsko-vojnom represijom, ljudski gubitci tokom  agresije na Ukrjainu bi mu se mogli vratit kao bumerang i ugroziti njegov autokratski režim, tvrde izvori „The Guardiana“.

(SB / The Guardian)