DODIKOVA POSLANICA O KOALICIJI SA “OSMORKOM”: “Nisu pred nas postavili nikakve uslove, za razliku od SDA i DF-a prije četiri godine!”


Snježana Novaković Bursać, članica SNSD-a i mogući četvrti delegat ove stranke u državnom Domu naroda, kazala je za N1 da je vrlo važno imati kontrolu u DN-u kako bi u ovoj instituciji mogli “štititi interese Republike Srpske”. Komentarišući mogućnost formiranja vlasti sa strankama “Osmorke”, Novaković Bursać je navela kako je dobro da sada nisu “dočekani sa uslovima”, kako je bilo u prošlom mandatu kada su SDA i DF pred SNSD postavljali “nemoguće uslove koji su protive zakonu”.

Jeste, ja sam taj četvrti delegat. Nas je SNSD predložio, a mi ćemo tamo (Dom naroda PS BiH) biti kandidat NRSR-a. Imamo namjeru da provodimo stavove institucija Republike Srpske. Što se tiče mog izbora, bio je neki svojevrsni fotofiniš. Dobro je ispalo.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je danima prije sjednice NSRS-a tvrdio kako ima dovoljno ruku za četiri mandata, da bi dan pred sjednicu rekao da su ipak samo tri sigurna. Je li postojao dogovor i računica i za četvrti mandat ili se ništa nije znalo do jučer?

Za mnoge je i dalje sporan taj nevažeći listić. Šta mislite da je presudilo da rezultat bude upravo ovakav?

Glasački listić nije sporan, on je očigledno nevažeći. Neko od tih poslanika jasno ga je napravio nevažećim. Pokazalo se da SDS nije siguran u vlastite redove. Vidite šta se dešavalo sa SDS-om i PDP-om, da su dominatne figure izašle sa čvrstim stavovm protiv svojih stranaka. SDS nije imao povjerenje da će njegovi ljudi glasati kako je dogovarano pa su se osigurali sa glasovima iz Pokreta za državu.

Šta ako CIK prihvati da je ispravan listić?

Mislim da CIK neće sebi dozvoliti takav izlet u neregularnost.

Zbog čega je SNSD-u toliko stalo do četvrtog delegata u Domu naroda? Pokazuje li to nepovjerenje prema predstavnicima opozicije u RS, kada je riječ o ključnim nacionalnim pitanjima?

Nažalost, pokazali su da se na njih ne može osloniti kada su u pitanju interesi Republike Srpske, kao i iz razloga što se pokazalo da taj mehanizam zaštitet entiteta je veoma značajan i zato je bitno da budu četiri delegata.

Umjesto SDA i DF-a sada će u vlasti, najvjerovatnije, biti stranke Osmorke. Za SNSD pogodniji ili teži partner?

Ono što je dobro, za razliku od prije četiri godine, nismo dočekani sa uslovima. Mi smo preko godinu dana opstruirani, postavljani su pred nas nemogući uslovi koji su protive zakonu. Iz Osmorke se čulo da su spremni poštovati politički realnost. Pretpostavka je da ćemo se moći lakše dogovarati. SDA je pokušala i negdje uspila zadržati kadove SDS-a i PDP-a cijeli prošli mandat. Ne očekujem da će se to sada desiti.

“Nisu pred nas postavili nikakve uslove, za razliku od SDA i DF-a prije četiri godine!”

Stranke u FBIH su se posebno plašile te kontrolne poluge u rukama SNSD-a. Hoće li uslijediti blokade kakve smo gledali i prethodne četiri godine?

To nisu bile blokade nego političke reakcije.

Kako komentarišete jučerašnje poruke SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da je zanemaren izborni pobjednik i 270.000 njihovih glasova?

Oni jesu stranka koja je dobila najveći broj glasova, ali jesu druge stranke skupile više poslanika u Predstavničkom domu. To SDA nije smetalo kad je na istoj bazi imenovano Vijeće ministara sa SDS-om i PDP-om. Ova “Osmorka” sada ima većinu. Dugo je SDA bila u vlasti i naravno da su sada uzdrmani.

Šta da se slično desi SNSD-u?

Da nam se desilo bili bi strašno glasna opozicija. Borili bi se političkim sredstvima na vrlo žestok način

FAKTOR