Dodik udarom na Ustavni sud želi do državne imovine

Delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Džemal Smajić (SBIH) kazao je kako pozdravlja uvođenje sankcija Nenadu Stevandiću, Željki Cvijanović, Radovanu Viškoviću i Milošu Bukejloviću.

Istakao je kako je to pozitivan potez od strane američke administracije koja je time poručila građanima BiH da je Amerika na strani Bosne i Hercegovine.

– Bilo bi poželjno kada bi se Evropska unija priključila sankcijama koje su SAD uvele s obzirom na ruski uticaj koji imamo u BiH. Ovo što Dodik radi nije iz njegove glave, čak nije ni iz glave Aleksandra Vučića. Ovo je dobro osmišljeno i pomno planirano u Moskvi – stava je Smajić.

Očekivao je, kako kaže, da će međunarodna zajednica na čelu sa Visokim predstavnikom poduzeti jače mjere protiv Dodika, međutim to je izostalo.

– Samo donošenje Zakona u Narodnoj skupštini manjeg bh. entiteta o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, najozbiljniji je udar na Ustav i ustavni poredak BiH. Dodik je ohrabren postupkom Visokog predstavnika koji je 27. aprila izvršio udar na ustavni poredak FBiH uz saučesnike, a to su bili ljudi iz Trojke (NIP, Naša stranka i SDP). Ohrabren time što nije bilo nikakvih sankcija niti posljedica zato što je neko udario na ustav FBiH, te da strankama trojke i HDZ-u ne znači ništa ustav nego da su im bitne samo fotelje, Dodik je izvršio udar na Ustav BiH. Osjetio je da to strankama koje su u koaliciji s njim na državnom nivou neće smetati. Visoki predstavnik, stranke Trojke i HDZ, dali su Dodiku vjetar u leđa da krene ispunjavati one ciljeve koje je dobio prilikom posjeta Moskvi i Putinu – naveo je Smajić.

Napominje da je Dodikov cilj odlazak stranih sudija kako bi preuzeo upravljanje Ustavnim sudom, a što će mu otvoriti put do državne imovine.

– On bi mogao na taj način prodavati državnu imovinu i mogao bi riješiti finansijski kolaps koji ima u manjem bh. entitetu. Jedan od glavnih prioriteta preko 20 godina i u fokusu političkog djelovanja SBiH je državna imovina BiH. U razgovoru s nekim ljudima iz stranaka Trojke vidio sam da ne shvataju to ozbiljno, čak su mi kazali da se tu treba praviti neki kompromis. Naravno da se ne mora praviti nikakav kompromis. Po pitanju državne imovine sve je jasno, država BiH je titular i vlasnik državne imovine BiH – potcrtao je Smajić.

Kada su u pitanju problemi s kojima se suočavaju rudari u Federaciji BiH Smajić je kazao da ne vjeruje da neko tu nudi rješenja.

– Stranka za BiH dok je bila u priči za formiranje Vlade FBiH pripremila je dobre programe, čak i za rudare. Mi nismo dio te parlamentarne većine jer su neke druge političke stranke preuzele odgovornost da će urediti stanje u Federaciji u mnogim segmentima uključujući industriju i rudnike i popraviti status rudara. Ništa od toga se ne dešava – rekao je, između ostalog delegat, Smajić za BHT.

(Vijesti.ba)