DODIK SVE OPASNIJI: Šta treba još da uradi da Schmidt reaguje?


“BiH ne smije biti talac entiteta RS niti se vanjska politika tamo rješava”.

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovio je i danas da neće odustati od antiustavnih rješenja koje realizira kroz Narodnu skupštinu RS-a, na način da neće stati kada je riječ o preuzimanju nadležnosti od BiH na entitet RS.

On je također kazao da nema ništa od ubrzanog članstva u Evropsku uniju, kako za Ukrajinu, tako i za BiH.

Dodik je naveo da je tokom današnjeg susreta u Antaliji komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi insistirao na funkcionalnosti u BiH kako bi EU mogla da nastavi sa svojim razvojnim projektima.

A, upravo politika koju Dodik provodi tu funkcionalnost umrtvljuje.

To je pokazala i analiza aktuelngo stanje kada je riječ o nepotpisanim međunarodnim sporazumima, a koju je uradio kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Iz analize je vidljivo da zbog nerada člana Predsjedništva iz entiteta RS Milorada Dodika, odnosno zbog odbijanja saglasnosti na brojne sporazume koji čekaju na realizaciju, na čekanju je 1,2 milijarde neiskorištenih sredstava.

“Jasno je rečeno ako budu primorani da to neće biti samo kažnjavanje Republike Srpske, nego obustava pomoći za BiH što je razlog da sjednemo i raščistimo u BiH neke stvari”, rekao je Dodik nakon sastanka sa Varhelyijem na marinama Diplomatskog foruma u Antaliji.

Šta još treba da se desi da Dodik bude adekvatno sankcioniran, a da pri tome ne trpe i građani BiH koji nisu ni krivi ni dužni, a trpe secesionističku politiku Dodika i osjećaju posljedice.

Dodik je potcrtao i da se ne može očekivati da entitet Republika Srpska, nakon stavova koje je zauzela Narodna skupština, “zaboravi ono što se desilo prije šest mjeseci i da se njeni predstavnici pognute glave vrati u institucije BiH i odlučuju onako kako bi želio član Predsjedništva Šefik Džaferović.

“To se neće desiti, bez obzira što su uspjeli da smuvaju dio opozicije u Republici Srpskoj za neke svoje projekte! Neka oni to sa njima završavaju, neka to izguraju sa njima.

Mi ćemo se sa tim zakonima vratiti u NSRS kao što je zaključeno i pitati parlament RS kako će glasati delegacija u Domu naroda BiH. To je način kako ćemo djelovati, svidjelo se to nekome ili ne!”, poručio je Dodik.

Riječ je naime o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Kada je Šefik Džaferović pozvao Milorada Dodika tokom sastanka s njemačkom ministricom Annalenom Baerbock da se ovi zakoni usvoje i na Domu naroda Dodik je odgovorio ‘neće ti to proći’!?

Ovo je bio znak da se obistinjuje najava Nebojše Radmanovića da će se promijeniti stavovi kada je riječ o putu BiH ka Evropskoj uniji!

BiH ne smije biti talac entiteta RS niti se vanjska politika tamo rješava.

Svakako se očekuje reakcija visokog predstavnika Christian Schmidt koji još uvijek traži ključeve od ladice u kojoj drži Bonske ovlasti, a jučer je dobio punu podršku u svom radu i od njemačke ministrice Baerbock.

Lako je prepoznati kočničare puta BiH ka EU, a svaki dijalog s njima završavao je novim blokadama.

Najava Dodika da će u NSRS tražiti saglasnost za usvajanje zakona koji su dio obaveze BiH na njenom putu ka EU ukazuje na činjenicu da Dodik mijenja stav i kada je riječ o putu BiH ka EU!

(NAP)