Dodik reagirao na Isakovu izjavu sa skupa u Zenici: "Neka oslobodi mamu"
Na press konferenciji u Banjoj Luci, predsjednik RS Milorad Dodik komentirao je situaciju u Izraelu i Palestini. On se između ostalog osvrnuo i na izjavu federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka. 

Naime, tokom skupa u Zenici u znak podrške Palestini, ministar Isak se obratio okupljenima te je uputio poruku.

“Neka oslobodi mamu”

– Zajedno ćemo mi, ako Bog da, osloboditi našu Gazu ali na način da ubijedimo sve one šute da dignu svoj glas i da one koji imaju snagu da urade ono što trebaju uraditi – rekao je Isak.

Dodik je danas prokomentirao tu izjavu.

– Koji ministar? To je smlata koja jakim izjavama želi pokriti djelovanje. Neka proba osloboditi. Neka oslobodi mamu. To je težak trenutak koji postoji u sukobu između Izraela i Palestine, prije svega Hamasa. Ono što su učinili 7. oktobra spada u zločin koji je skrenuo pažnju cijelog svijeta – rekao je Dodik.

Poručio je i kako je mučno gledati slike iz Gaze.

– Opravdana je aktivnost Izraela da se brani. Isto tako, potresne su slike stradanja djece u Palestini. Očekujem da će to što prije stati i da će uspjeti pronaći dogovor. Vidim razlikuje se od prethodnih situacija. Amerika diskvalifikuje sebe kao posrednika jer se svrstava na jednu stranu. Kao i u Ukrajini. Vidjeli smo reakciju arapskog svijeta na to. Usložnjava problem koji je težak. Svaka vrsta navijačkog odnosa prevazilazi nije fer i korektno – naglasio je.

“Srbi trebaju živjeti u jedinstvenoj državi”

Također, Dodik je situaciju na Bliskom istoku uporedio sa onom u Bosni i Hercegovini.

– I mi smo zgurani u nešto što ne može funkcionisati. Vjerujem da ovo što se dešava u BiH, traži adekvatan odgovor. Amerikanci su davno odlučili, to sam javno govorio, da centralizuju BiH. To je ono protiv čega se mi borimo. Oni tvrde kako mi to ne razumijemo, nije stvar slova Dejtona već proces. Taj proces mi nismo potpisali – poručio je.

Na kraju, Dodik je ponovio i rečenicu da svi Srbi trebaju živjeti u jedinstvenoj državi.

– Sve što govorim, očekujem reakciju. Mislim duboko da srpski narod ima pravo na jedinstvenu državu. Na ovim prostorima Britanija nije dozvolila da Srbi organizuju jedinstvenu državu. Kada govorimo o tome da je neophodno kroz vrijeme promovisati da se RS i Crna Gora u stvaranju cjelovite države na Balkanu, ne bi trebalo nikoga brinuti jer je to realno i očito. Ovdje žive dominantno Srbi i nisu nikada prihvatili da žive u unitarnoj BiH – zaključio je Dodik.