Dodik ‘ponizio’ Vučića: Ja ne kalkulišem, ponosan sam na odnose s Putinom


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je nakon posljednjeg susreta u Beogradu s Aleksandrom Vučićem uputio nekoliko poruka koje se mogu iščitati kao kritika predsjedniku Srbije.

 

Naime, Dodik je, iako ne tim riječima, pokazao neslaganje s Vučićevim pokušajima da balansira između Rusije i Zapada i to je uradio na ruskom Sputnjiku.

Dodik je rekao da ima potpuno različitu poziciju od one koju ima Vučić “koji pokušava da vodi neutralnu politiku u odnosima Rusije i Zapada”.

– Mogu da razumijem taj izbalansirani odnos i potrebu da se očuva stabilnost, razvoj Srbije i ostalo i da je to nemoguće uraditi bez saradnje sa svima. Meni su ovi sa Zapada zatvorili mogućnost da sarađujem – zatvorili su finansijska tržišta, u političkom smislu vrše pritiske, to je odmazda što oni radi prema RS – rekao je Dodik.

Potom je kritikujući opoziciju u RS izgovorio ono što se odnosi i na Vučića.

– Naučio sam da pomaže samo jasan stav, a ne nikakve kalkulacije, jer onda samo dobijete sljedeću kalkulaciju – izjavio je Dodik za Sputnjik.

Za razliku od Vučića, Dodik naglašava da je ponosan na dobre odnose sa Rusijom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da to ne krije ni u ovom vremenu kada je jeres to reći.

– I baš me briga šta će reći jedan Britanac ili neko ostrašćen kojem su, nakon što je opljačkao po Africi i Indokini, sada potrebni resursi Rusije za džabe. To je njihova ideja, ali ta ideja ne može da prođe – govori Dodik.

Navodi i da BiH nije uvela sankcije Rusiji i podsjeća da je tužio ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja, “koji zastupa ortodoksnu muslimansku politiku, što je samoinicijativno glasao u Vijeću sigurnosti UN-a”.

No, baš poput Alkalaja i ambasador Srbije u UN-u je glasao isto, što jasno govori šta Dodik misli o Vučićevom potezu.

(Vijesti.ba)