Dodik opet negirao genocid u Srebrenici, poručio Schmidtu da je da potomak zločinaca.


Predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je na press konferenciji u Banjoj Luci ponovno otvoreno negirao srebrenički genocid.

Komentirao je Dodik odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kojom je izmijenio Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, a kojom je Memorijalnom centru osiguran pristup šest miliona KM, prenosi Klix.

Schmidtovom odlukom Memorijalnom centru Srebrenica osiguran pristup šest miliona KM

“Ne postoji visoki predstavnik, sve je to nelegitimno i nelegalno. Tamo se nije desio genocid, to svi znamo, ali se stalno pokušava na jedan nasilan način na tome insistirati. Potomak onih koji su ovdje činili najstrašnije zločine u Drugom svjetskom ratu nama ovdje nešto govori. Mi nećemo tu odluku objaviti u Službenom listu, ta odluka je pokriće za nerad i kriminal koji se tamo događa”, poručio je Dodik.

Ovo nije prvi put da Dodik negira genocid, iako je odredbama Krivičnog zakona nakon odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, negiranje zločina genocida, ali i drugih zločina za koje postoje presude međunarodnih sudova i Suda BiH, kažnjivo zakonom od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Kao i do sada, javnost ponovno očekuje konkretne korake Tužilaštva BiH koje bi konačno trebalo podići optužnicu u slučajevima negiranja genocida u Srebrenici.

(SB)