Dodik nakon Tužilaštva: Neka podignu optužnicu, pa da idemo na sud


Nakon sat i po ispitivanja u Tužilaštvu BiH Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, je napustio ovu instituciju. Tom prilikom je dao izjavu novinarima koji su čekali ispred Tužilaštva.

Neka podignu optužnicu, pa da idemo na sud. Ovu priču uvijek nekako pokrenu nekoliko mjeseci pred izbore. Ovo je politički motivisan proces – rekao je Dodik.

– U nastavku ove priče predočili smo im dokaze vezano za navodnu inkriminaciju, koju su u Tužilaštvu našli u tome. Dakle, oni tvrde da nema ugovora iz 2007. godine, pošto je banka dužna da čuva dokumentaciju pet godina nakon otplate kredita, a taj kredit je otplaćen novim kreditom iz 2008. godine. Tako da je prošla obaveza da banka čuva dokumente i arhiv.

U svakom slučaju, ja u svojoj dokumentaciji imam originalni ugovor, koji sam u uvjerenoj kopiji, kako to zakon nalaže, priložio, predočio i dao i zato mislim da je otklonjena ta vrsta inkriminacije, koja od početka traje i neko je dokazuje. Naravno, zbog istrage vam neću to sada pokazati, ali kada bude to vrijeme da se može to da pokaže veoma sam zainteresovan da to pokažem.

Druga priča je navodno pečat. Ja sam u to vrijeme bio uposlenik Vlade RS i oni su samo ovjeravali dokumente o tome da sam ja tome uposlenik i o tome kolika mi je plaća, jer je to traženo za sam kredit i ništa više. Vlada niti je bila garant, niti je bila jamac, niti otplaćuje kredit, niti bilo kakvu obavezu nema.

Neki su od toga pokušali da naprave priču.

Treća stvar je vezana za neka lica u banci. Ja sam dobijao ta sredstva unaprijed za cijelu godinu, najčešće u februaru. I čitav iznos sam prebacivao u Pavlović banku, a banka da bi od mene naplatila kamatu, i u martu i svim ostalim mjesecima, to skidala sa mog računa i mjesečno uplaćivala kao otplatu. Sva stvar je bila u tome. To je njima predočeno u onom što su oni nama prošli put naveli. Mislim da im je sve pred očima. Ja sam svoje rekao, ovo je politički motiviran proces, koji predugo traje i u njemu nema nikakve povrede zakona – istakao je lider SNSD-a.

Dodik je rekao kako će uvijek biti onih koji će u nečemu nešto tražiti.

– Rekao sam da ovaj Sud i ovo Tužilaštvo nemaju ustavnu pozivciju po Ustavu BiH i ne mogu postojati. Oni time nisu ni legitimni ni legalni. To sam rekao javno, ali preuzeo sam obavezu da dođem ako imaju slučajeve u vezi mene. Uvijek ću se pojaviti i iz tog sam razloga ovdje.

Danas sam dao izjavu, nije problem ni da sam osumnjičen. Ono što su oni naveli u zapisniku prošli put sve je precizno odgovoreno, ako misle proširivati neka proširuju. Nemam ništa protiv da se ponovo pojavim, spreman sam uvijek da dođem i da dam izjavu, a oni neka odluče šta hoće. Ovo je pokrenuto nekoliko mjeseci pred izbore, a nakon Eskobarovih zahtijeva da se po svaku cijenu pretrese i pokuša staviti stavke na teret.

Zašto se ovo nije desilo prošle godine, stalno se o ovome priča, od 2007. godine. Njima ovo treba da se mrcvarimo na ovom pitanju. Ako sada ne bude ništa i zatvori se, čuvat će se do idućih izbora i ponovo će otvoriti pred nove izbore, nije to ništa novo. Korupcija je stvar percepcije. Ne tvrdim da u društvu nema elemenata koruptivnih aktivnosti, ali u mom slučaju nema – dodao je Dodik.

Ja sam od 1988. godine imao privatno preduzeće radio velike poslove, moj prihod 1989. i 1990. pred sami rat, moje privatno preduzeće imalo je 31 do 33 miliona maraka. To je danas kao da imate 500 miliona maraka. Prije rata sam imao sedam stanova u Beogradu. Dva sam prodao prije dvije-tri godine da bih izmirio obaveze za ovu nekretninu i nešto sam pomagao kćerki da otplati svoj stan i to je sve. Postoje dokazi, postoje papiri i sve. Nek me optuže pa da idemo na sud ili neka kažu da nema elemenata. Ovakvo mrcvarenje nema nikakvog smisla.

Nakon što je dao izjavu medijima, poručio im je „eto jeste li vidjeli kako mogu biti fin“.

Podsjećamo, Tužilaštvo istražuje kako je Dodik kupio vilu na Dedinju u Beogradu daleke 2007. godine. On je počeo s davanjem iskaza prošle sedmice, ali je, kako smo i objavili zatražio odgodu kako bi se pripremio.

Lider SNSD-a je ovu vilu u naselju Dedinje kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 eura.

(Vijesti.ba / Avaz)