Dodik iznad suda i države: Savčić neće ležati u pritvoru


Lider SNSD-a Milorad Dodik danas je u Beogradu prokomentirao “nestanak” Milomira Savčića, optuženog za genocid u Srebrenici, koji nije pronađen na adresi kako bi bio priveden nakon što mu je Sud BiH odredio pritvor.

– Imate dokaze da je Naser Orić lično ubijao i nije proveo ni dana u pritvoru, a sada Milomiru Savčiću predsjedniku BORS-a samo zato što je rekao da ne prihvata nametnute istine, određuje se pritvor. A generali poput Dudakovića hodaju slobodno, dolaze na sud, a ovaj treba da leži u pritvoru. Naravno da neće ležati u pritvoru – rekao je Dodik.

Savčiću je pritvor određen nakon što je prekršio mjere zabrane koje su mu prvobitno bile određene, a tiču se komuniciranja s medijima o predmetu koji se protiv njega vodi.

Savčić, bivši komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu tadašnje Vojske RS-a optužen je da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.