DO KADA ĆE STRANCI PRITISKATI SAMO BOŠNJAKE: Javno pritišću da se ukloni spomenik – tenk u Maglaju, a šute na silne murale ratnih zločinaca u RS


Dupli aršini stranaca su prevršili mjeru: Traže uklanjanje dokaza herojske pobjede Armije RBiH u Maglaju, izradu spomenika na Kazanima, a žmire na svakodnevne parole sa porukama o klanju muslimana, muralima ratnih zločinaca… Zašto bi im više popuštali samo Bošnjaci

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ured visokog predstavnika, Delegacija EU u BiH, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ambasada Kraljevine Švedske snažno podržavaju akt premještanja uništenog oklopnog transportera u općini Maglaj, koji je nedavno pretvoren u spomenik palim borcima i civilima Mjesne zajednice Ulišnjak, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako se navodi u saopštenju iz Misije OSCE-a u BiH predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Općine Maglaj, MZ Ulišnjak i udruženja ratnih veterana u općini Maglaj zajednički su donijeli ovu važnu odluku.

“Ovaj odlučujući korak predstavlja još jedan primjer pozitivne uloge koju Općina Maglaj igra u unapređenju procesa pomirenja u Maglaju i šire. Ono što je najvažnije, vlasti su se složile da odaju počast palim borcima, pažljivo izbjegavajući polarizujuće elemente, osiguravajući tako međusobno poštovanje i povjerenje u zajednici”, navodi se u zajedničkoj izjavi članova međunarodne zajednice.

Dodaje se da je takvo vodstvo upravo ono što je potrebno za stabilnu i prosperitetnu budućnost Bosne i Hercegovine, kao i da će međunarodna zajednica nastaviti pružati podršku onima koji poduzimaju značajne korake za unapređenje pomirenja i promociju međusobnog razumijevanja.

Da Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ured visokog predstavnika, Delegacija EU u BiH, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ambasada Kraljevine Švedske imaju dvostruke aršine najbole pokazuje spoemenik HVO-a kod Širkog Brijega na kome je izložen tenk T-55 koji ne predstavlja nikakv problem ni za koga od naprijed nabrojanih.

Izdvojeno.ba