Disciplinski postupak protiv Gordane Tadić: Za nepoštivanje Zakona o zaštiti tajnih podataka kriva – zgrada - BH Vijesti

Disciplinski postupak protiv Gordane Tadić: Za nepoštivanje Zakona o zaštiti tajnih podataka kriva – zgrada


Ured disciplinskog tužioca tužio je glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH da, kao rukovodilac, nije poduzela mjere koje je trebala poduzeti po Zakonu o zaštiti tajnih podataka. Svjedok Mato Miletić, inače službenik Ministarstva sigurnosti BiH, tokom svog svjedočenja će više puta ponoviti da Tužlaštvo BiH nije moglo sve to implementirati jer nije imalo – zgradu.

“Dobro jutro, ja sam Gordana Tadić”, reći će glavna državna tužiteljica koja se u svojstvu tužene u ponedeljak ujutro pojavila pred članovima Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a.

Sigurnosne provjere došle su na dnevni red. Ured disciplinskog tužioca tužio je glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH da, kao rukovodilac, nije poduzela mjere koje je trebala poduzeti po Zakonu o zaštiti tajnih podataka. Ukratko, Gordanu Tadić UDT terti da za uposlenike Tužilaštva BiH, one koji nisu tužioci, nije zatražila sigurnosne provjere. Svjedok Mato Miletić, inače službenik Ministarstva sigurnosti BiH, tokom svog svjedočenja će više puta ponoviti da Tužilaštvo BiH to nije moglo uraditi jer nije imalo- zgradu.

“Personalna, fizička, dokumentaciona i informatička sigurnost. Ova četiri segmenta su neodvojiva kada su u pitanju sigurnosne provjere”, reći je u uvodu svjedok Miletić.

Upravo je to, tokom kasnijeg svjedočenja, biti ključna rečenica oko koje su su se sporile stranke u ovom disciplinskom postupku.

Zakon o zaštiti tajnih podataka, primijetit će glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić, poznaje samo “personalne provjere”. Sve drugo je regulisano podzakoniskim aktima.

“To je neodvojivo”, reći će opet svjedok Miletić.

No, priznat će, iako je, kaže, loš sa datumima, da Tužilaštvo BiH, odnosno Gordana Tadić, do unazad mjesec dana nije bilo pokrenulo proceduru sigurnostnih provjera za svoje uposlenike. Onda je podignuta disciplinska tužba i sve je krenulo.

“Svaki rukovodilac je dužan to uraditi”, kazat će Miletić.

“Gordana, smiri se”, reći će advokat Vlado Adamović koji u ovom procesu zastupa glavnu državnu tužiteljicu.

Ipak, Gordana Tadić je nekoliko puta prigovorila.

“Ja prigovaram pitanju tužiteljice. Ono je segmentirano”, kazala je Gordana Tadić nakon što je Alena Kurspahić upitala Matu Miletića da li je Tužilaštvo BiH od 2018. godine do marta ove godine poduzelo išta kada su u pitanju sigurnosne provjere službenika Tužilaštva.

Mato Miletić je ponovio da se ništa suštinski ne bi promijenilo jer Tužilaštvo BiH nije imalo “sigurnosno područje”. A nije ga imalo – jer nije imalo zgradu.

Ako malo zavirite u arhivu, vidjet ćete na stranici Tužilaštva BiH informaciju da je u decembru 2017. godine svečano otvorena nova zgrada Tužilaštva BiH.

Gordana Tadić je tada presjekla vrpcu. Godinu kasnije, Gordana Tadić će biti na sastancima sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH na kojem se govorilo o sigurnosnim provjerama.

“Nakon toga se aktivno počelo raditi na donošenju podzakonskih akata”, pohvalit će Mato Miletić Gordanu Tadić.

Ali kada ga je disciplinska tužiteljica Alena Kurpsahić upitala kada mu Tužilaštvo BiH počelo dostavljati određene akte koji se odnose na sigurnosne provjere, svjedok je odgoviro: “unazad mjesec-dva”.

To “unazad mjesec-dva” bilo je nakon što je UDT 2. aprila ove godine podnio disciplinsku tužbu protiv glavne tužiteljice Gordane Tadić. Glavna tužiteljica i njen zastupnik su ponovo prigovarali i kada je UDT pročitao pismo Ministarstva sigurnosti BiH od 1. oktobra 2020. godine u kojim ministar Selmo Cikotić upozorava glavnu državnu tužiteljicu da je Tužilaštvo BiH dužno poštovati Zakon o zaštiti tajnih podataka i poslati spisak svojih službenika koji nisu prošli sigurnosne provjere.

“Ko je potpisao to pismo”, upitat je glavna državna tužiteljica.

“Selmo Cikotić”, odgovorit će Alena Kurspahić.

Onda je Gordana Tadić upitala svjedoka Matu Miletića da li mu je poznato da je Tužilaštvo BiH imalo predmete protiv ministra Cikotića.

“Da, iz medija”. reći će svjedok.

Iz medija se može vidjeti i to da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv ministra Selme Cikotića i direktora OSA-e Osmana Mehmedagića zbog navodnih zloupotreba prilikom imenovanja članova Komisije koja se bavi sigurnosnim provjerama. Optužnica je podignuta 14. decembra 2020. godine, odnosno dva i po mjeseca nakon što je ministar Cikotić upozorio Gordanu Tadić da mora poštovati Zakon o zaštiti tajnih podataka.

Glede tog pisma, svjedok Mato Miletić je rekao da je i on poslao sliično posmo na adrese drugih institucija među kojima su i one pravosudne. Jer samo su Sud BiH i Tužilaštvo Brčko distrikta ispunili svoje zakonske obaveze. I većim dijelom VSTV čije će disciplinske komisije odlučiti da li je Gordana Tadić kršila propise u vezi sa sigurnosnim provjerama, odnosno u vezi sa korištenjem TCMS-a, elektronskog sistema koji je automatski trebao dijeliti predmete. Umjesto TCMS-a Gordana Tadić je predmete dijelila proizvoljno. I većinu tih predmeta je dobio državni tužilac – Oleg Čavka koji je potspisao i nikad potvrđenu optužnicu protiv Selme Cikotića zbog slučaja “sigurnosne provjere”. Istraga.ba