DEZERTER FORTO: Delegacija NS išla je kod Dodika i pregovarala o ministarskim pozicijma za to su navodno znali svi članovi “Osmorke”.


“Naša stranka prvi put ulazi u Vijeće ministara Bosne i Hercegovin i ne radi se samo o resoru, radi se o državnoj politici i normalno je da predsjednik stranke prezentira, ne samo politiku cijele stranke za državni nivo, nego da savvlada taj resor što će biti sasvim dobro”, kazao je za BHRT Edin Forto predsjednik Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo.

 

“Odustao sam od mjesta premijera Kantona kako bi se politika Naše stranke čula daleko. Mi smo obećali da ćemo izvesti iz Kantona Sarajevo politiku koju smo vodili u KS, to je naše predizborno obećanje i upravo impllementacijom sporazuma i koalicijskim sporazumom i na federalnom i državnom nivou mi to obećanje ispunjavamo”, kazao je Forto.

“Želja je da se politika Naše stranke čuje dalje od Sarajeva, u Sarajevu i dalje računamo na premijersko mjesto”, istakao je on.

“Jako je zazvonilo ono što je Zlatko Miletić rekao u jednoj televizijskoj emisiji za vikend. Mi smo imali sastanak sa gospodinom Miletićem, jedan širi sastanak koji je trajao četiri sata. Razjasnili smo sve ono za šta je on rekao da nema dovoljno informacija, i po ovome što sam vidio kod njega možda bi bio drugačiji nastup da je imao sve informacije. Zašto te informacije nisu bile podijeljene među koalicijskim partnerima, konkretno NES-a, koji je kolalicijski partner gospodina Miletića, ne mogu u to ulaziti.”

Miletić tokom gostovanja na Face TV-u kazao kako je problem u strankama Osmorke nedostatak komunkacije.

“Mislim da se predstavnici ove tri stranke nekorektno ponašaju. Puno odluka su donosili o kojima mi nismo imali pojma. Jedna od stvari… Ja sam recimo učestvovao u pisanju onog famoznog sporazuma. U pripremi se desila vrlo čudna stvar. Oni (Trojka) su ga od SNSD-a dobili dan ranije i NiP i SDP su ga imali dan ranije da bi ga meni dali taj dan na sastanku u 11 sati. Htjeli su da mi imamo što manje primjedbi na taj akt. Po informacijama koje imam on ne namjerava podržati Vijeće ministara BiH”, veli predsjednik Naše stranke u Jutru za sve.

Forto je kazao da je delegacija NS imala razgovore sa Miloradom Dodikom, i da su za to znali svi članovi Osmorke, i da su pokušali tražiti Ministarstvo vanjske trgovine. No, Dodik ih je odbio.

“Išli smo na sastanak kod Dodika ranije. Ispitivali smo mogućnost da u grupu Osmorke, resora, vratimo vanjsku trgovine, jer je to ključno ministrastvo za evropske integracije. Željeli smo da dobijemo šansu, nije prihvatio da vrati to.”

Da bi otvorili pregovore i postali pravi kandidat za članstvo u EU, moramo odblokirati sve nivoe vlasti i “da ne mislimo da ne možemo sa SNSD-om ne bi ni pokušavali”, zaključio je on, bez obzira na dešavanja i proslavu 9. januara.

“Pokušati raditi u koaliciji sa onima koji su izabrani i treba da probaju nešto drugo. Mi smo vrlo jasno dali stav o 9. januaru. Ta proslava se dešava više godina i naš stav je jasan. Stavovi po mnogim drugim pitanjima su nam drugačiji, ima niz pitanja, a naš zadatak nije da bude na stolu ono oko čega se ne slažemo, ali ima dosta stvari oko kojih se slažemo.”

“Mi svoje birače nismo izdali, mi smo obećali da našu politiku izvezemo iz Kantona Sarajevo u cijelu BiH”, kazao je Forto.

“Cilj ovog mandata je otvoriti pregovore sa EU. Bar jedno poglavlje i to bi bio veliki uspjeh za predstojeće četiri godine”.

(SB)