Destrukciju sistema zekata i sadekatu-l-fitra je pozivanje na urušavanje islamskog reda i pozivanje na opći nered i samovolju


Hajdučki pozivati na destrukciju sistema zekata i sadekatu-l-fitra ustvari je pozivanje na urušavanje islamskog reda i pozivanje na opći nered i samovolju koji bi u konačnici odveo čovjeka u poziciju teške zablude (pa i sirka) da on određuje, a ne Onaj koji je Vlasnik svega vidljivog i nevidljivog. Neki žele čišćenje imovine predstaviti kao prljanje, a halal predstaviti kao haram. Estagfirullah!

ESTAGFIRULLAH!
Bez Islamske zajednice nema islama na ovim prostorima, nema organizirane muslimanske zajednice na koju smo obavezani Knjigom. Hajdučki pozivati na destrukciju sistema zekata i sadekatu-l-fitra ustvari je pozivanje na urušavanje islamskog reda i pozivanje na opći nered i samovolju koji bi u konačnici odveo čovjeka u poziciju teske zablude (pa i sirka) da on odredjuje, a ne Onaj koji je Vlasnik svega vidljivog i nevidljivog.
U suštini hajduci ne zagovaraju neposluh instituciji većć Allahu Uzvišenom koji je naredio muslimanima da se organiziraju u džemate, u zajednicu, pa da će od toga imati koristi – ne dvostruke, nego hiljadu za jedan, sto hiljada za dva…
Ali novcem se ne može kupiti milost, oprost i spas koje Allah, dz.s., dijeli u Ramazanu. Dobivaju se besplatno kao nagrada za ibadet i čovjekovu predanost i iskrenost.
Islamska zajednica nije crkva da se oprost može otkupiti, imami nisu svećenici da bi im se vjernici ispovjedali. Ispovjedaju se, kaju se, pred svojom savješću, a oprost traže od Allaha, dž.s. Mi dajemo od sebe da se stvore materijalni uvjeti za ostvarenje Njegove Naredbe o potrebi funkcionalne zajednice, to je nijet s kojim pristupamo uplati zekata i sedekatu-l-fitri. Medjutim, neki žele čišćenje imovine predstaviti kao prljanje, a halal predstaviti kao haram.
Estagfirullah!