Der Spiegel: Upućen zahtjev Njemačkoj da smijeni Schmidta


Od njegovog imenovanja 2021. godine, Schmidtove akcije su promovirale nacionalističke snage i štitile one “koji rade na potkopavanju i uništavanju države”, pišu autori. Naprimjer, Schmidt je dozvolio hrvatskoj vladi da ga iskoristi za promjene bosanskohercegovačkog izbornog zakona.

Od njegovog imenovanja 2021. godine, Schmidtove akcije su promovirale nacionalističke snage i štitile one “koji rade na potkopavanju i uništavanju države”, pišu autori. Na primjer, Schmidt je dozvolio hrvatskoj vladi da ga iskoristi za promjene bosanskohercegovačkog izbornog zakona.

Osim toga, pokazao se ispred zastave raspuštene hrvatske paradržave na Svjetskom prvenstvu u fudbalu i dao lažne informacije odboru britanskog parlamenta o nalogu koji je dobio od Hrvatske. Autori, uključujući bivšeg njemačkog ambasadora u Sjevernoj Makedoniji i bivše zaposlenike u administraciji visokog predstavnika, pozivaju da se učini “sve što je potrebno” za njegovo zatvaranje. Schmidt odbacuje optužbe i optužuje autore da ponekad operišu “očiglednim lažima”.

Navode sada ispituje Komitet za vanjske poslove. Političar SPD -a i predsjednik komiteta Michael Roth rekao je za SPIEGEL: “Ovo pismo koristim kao priliku da pozovem Christiana Schmidta da razgovara sa odgovornim kolegama u Komitetu za vanjske poslove o optužbama.” Schmidt je ponudio da prokomentariše kritike. “Cijenim to”, rekao je Roth.