Denisova: Rusi ubili 176 djece. Oteli njih više od 121.000

“Do 8 sati 9. aprila 2022. godine prema podacima Jedinstvenog registra pretkrivičnih istraga, kao i drugih izvora za koje je potrebna potvrda, od početka invazije Ruske Federacije na Ukrajinu je 176 djece je ubijeno, a 324 djece je ranjeno ili povrijeđeno.

Stvarni broj mrtve i ranjene djece nije moguće utvrditi jer u ukrajinskim gradovima okupacione trupe vode aktivna borbena djejstva”, saopćila je ombudsmenka Ukrajine Ljudmila Denisova.

Ona je ranije podijelila informacije o prvim izjavama preživjele djece Buče koju su silovali ruski vojnici.

U posebnoj objavi na Facebooku ona je iznijela još alarmantnih informacija.

“Ruska okupatorska zemlja otima ukrajinsku djecu.

Rašistički mediji počeli su objavljivati informacije o inicijativi predsjednika Ruske Federacije za izmjenu zakona kako bi se organizirala ubrzana procedura za usvajanje djece iz Donbasa.

Izvještava se da Državna duma već radi na odgovarajućim izmjenama zakona, nakon čega će vraćanje usvojene dijece pravim porodicama biti nemoguće.

Prema različitim izvorima, više od 121.000 djece već je prisilno deportirano u Rusku Federaciju. To su i siročad, ali i oni koji imaju roditelje.

Sada je poznato da su dio djece okupatori odveli iz Mariupolja u Donjeck i u pravcu Taganroga.

Ruski osvajači kažu da su siročad, ali sva siročad, uključujući sirotišta, evakuisana su iz Mariupolja i centralizovana od 24. do 25. februara tokom prva dva dana rata.

Ukrajina nema podataka da djeca koja se planiraju usvojiti imaju status siročadi ili da su lišena roditeljskog staranja.

Rusija ponavlja scenario iz 2014. godine, kada je ukrajinsku djecu takozvanim “vozom nade” odvela sa okupiranog Krima radi njihovog usvajanja”, napisala je Denisova.

Ona je apelirala na Komitet UN-a za prava djeteta, Komitet UN-a za ljudska prava i Globalnu alijansu nacionalnih institucija za ljudska prava (GANHRI) da interveniraju kako bi spriječili nezakonito uklanjanje ukrajinskih državljana iz Ukrajine i njihovo naknadno nezakonito usvajanje na teritorija agresora.

“Tražim od Ureda glavnog tužioca da istraži ilegalnu deportaciju ukrajinske djece u Rusiju.

Apeliram na Komisiju UN-a za istragu kršenja ljudskih prava tokom ruske vojne invazije na Ukrajinu i na ekspertsku misiju koju su uspostavile države članice OSCE-a u okviru Moskovskog mehanizma da uzmu u obzir ova kršenja prava ukrajinske djece, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Ukrajini”, objavila je ombudsmenka Ukrajine.

politicki.ba