Zvizdić: Napustio sam SDA, bit ću nezavisni zastupnik, moguće je da se kandidujem za Predsjedništvo BiH


…je nestalo stvaralačke energije i gubi se koalicioni kapacitet.

Razlozi odlaska

“Želim pojasniti zašto nisam mnogo ranije donio ovu odluku. To je bilo iz nekoliko razloga: prvi je, mislim da ne bi bilo korektno otići i ne pokušati ispraviti određene greške. Ja sam u SDA 30 godina i uložio sam znanja i umijeće, živio sam sa SDA. Radi se o skoro 40.000 glasača koji su mi dali povjerenje na izborima“, kazao je Zvizdić.

Dodao je da njegovi višemjesečni pokušaji da se ukaže na stanje u stranci nisu uspjeli.

“Radi se o vjerovanju koje se pokazalo neispravnim, da u SDA postoji vrednovanje na osnovu kompetencije. Moji višemjesečni pokušaji da se popravi stanje u SDA i poprave procedure i ambijent koji je stvoren i koji se dalje stvara i postaje izvor negativnih trendova i kritika na računa SDA. Vjerujem da je moje ponašanje bilo ispravno i korektno prema članovima i ljudima koji rade na terenu i ljudima čija su očekivanja iznevjerena.

Poslije višemjesečnih apela da se moramo vratiti izvornim principima i da se moraju izvršiti meritokratske promjene, bazirane na vještinama i kompetencijama, postalo je besmisleno dalje učestvovati u radu Kolegija i Predsjedništva SDA. Puno je obećanja, malo konkretnih poteza.“

“Stvaralačka energija”

Zvizdić je dodao da je nestalo stvaralačke energije te da se gubi koalicioni kapacitet.

“Nestalo je stvaralačke energije, kao i gubitak mladih i obrazovanih kadrova. Izgubljen je koalicioni kapacitet u najvećim kantonima, ali SDA nije reagovala. Sve to nije bilo dovoljno da se krene u ozbiljne reforme u novim uvjetima, gdje SDA nije uspjela napraviti većinu u skupštinama i kantonima. Sve je svedeno na reakciju onoga što radi pozicija.

Umjesto da se bave strateškim pitanjima, postala je previše opterećena unutrašnjim problemima i aferama, pri čemu se iz vida izgubio programski cilj i napredak. Pitanje nabavke vakcina će ostati najveća mrlja u ovome mandatu i, naravno, činjenica da imamo prognozu najmanjeg rasta BDP-a“, piše N1.

“Ovo nije pitanje nikakvih fotelja niti funkcija nego o različitom pogledu u pristupu rješavanju različitim problemima.”

“Mislim da treba ukrupnjavati scenu u BiH. Moj fokus je država. Cilj mog djelovanja i program mog daljnjeg djelovanja – jačanje države BiH, jačanje države BiH i jačanje države BiH. Mogu se okupiti projekti koji mogu postići sinergiju u implementaciji tog ključnog cilja, a to je jačanje BiH”, naveo je zastupnik u Parlamentu BiH.

On je pojasnio da će ostati u politici, biti član Parlamenta BiH, odnosno nezavisni zastupnik, član Kolegija, ali da je spreman za sve potencijalne parlamentarne procedure koje slijede nakon istupanja iz stranke.

“Nisam dao ostavku u Predstavničkom domu – jer davanje moje ostavke u Kolegiju bi bilo upražnjeno mjesto Bošnjaka, ako bih dao ostavku – bilo bi neodgovorno. Druga dva predstavnika bi mogla donositi značajne odluke i procese”, izjavio je.

Zvizdić: Nemam problema s daljnjim procedurama

“Ja sam dobio 38.500 glasova, što je najveći broj glasova od svih Bošnjaka u Predstavničkom domu. To je vrsta legitimiteta da sjedim u Kolegiju. Nemam problem sa procedurom koja će biti legalno pokrenuta u smislu moje smjene. Ne smije se dogoditi da mene Predstavnički dom razriješi, a da se dugo ne imenuje novi član, da bude vakuum u Kolegiju, to je opasno”, pojasnio je.

Ipak, sluti jedan drugi problem…

“Slutim, ne smatram da bi moja funkcija trebala biti dijelom političke trgovine. SNSD, da bi glasao za moju smjenu, tražit će da SDA glasa za novog ministra za ljudska prava, ali van onih kriterija na kojima se insistira. Nemam problem sa parlamentarnim procedurama. Ostajem zastupnik sa svim pravima i obavezama, za jačanje države BiH. Ja sam nezavisni zastupnik, nastavljam se boriti za interese za koje sam se i borio”, poručio je Zvizdić.

On je istaknuo da nije imao kontakte s Bakirom Izetbegovićem te da od maja ne učestvuje u radu stranačkih organa.

Nije pristojno govoriti o foteljama, ali…

Odgovarajući na pitanja novinara, Zvizdić je kazao da li planira biti kandidat za člana Predsjedništva BiH na narednim izborima.

“Rekao sam da nije pristojno govoriti o kandidaturama i foteljama u vrijeme pandemije. Ali, vidim da to i drugi rade. Nije mi imperativ, ali ne isključujem takvu mogućnost”, zaključio je.

Denis Zvizdić je rekao da pouzdano zna da postoji veliki broj članova SDA i funkcionera te stranke koji nisu zadovoljni dešavanjima tamo.

“Nikoga ne pozivam da napravi bilo kakav potez ili bunt, da li će neko mojim stopama – ne znam. Unutrašnje stvari su pitanje za SDA i svjedočit ćemo o modelima kako razmišljaju moje kolege”, pojasnio je Denis Zvizdić, piše N1.

(SL.B)