Denis Zvizdić: 30 godina u SDA i 25 godina na funkcijama!

Budući da je skoro tri decenije proveo na funkcijama, Zvizdić je očigledno stvorio privid svoje važnosti i sposobnosti. Osvrnimo se ukratko na to šta je Zvizdić radio na funkcijama svih ovih desetljeća.
Denis Zvizdić je prvi premijer za vrijeme čijeg mandata se jedna ulica dva puta asfaltirala. Bilo je to u vrijeme dok je bio premijer Kantona Sarajevo, a ulica čije asfaltiranje je trebalo “utvrditi“ je Alipašina, jedna od glavnih sarajevskih ulica. Tada se govorilo o neviđenim mahinacijama oko asfaltiranja sarajevskih ulica, ali to Zvizdića nije doticalo. On je “patentirao“ asfaltiranje sa “centimetrom manje“, koje u konačnici donosi milionsku zaradu onima koji su “kreatori asfaltiranja“. U isto vrijeme, Zvizdić je, kao premijer, uz sve moguće i nemoguće premijerske obaveze, obavljao posao asistenta na Arhitektonskom fakultetu, gdje je u premijerskom mandatu i doktorirao! Vjerovatno je Zvizdić jedini premijer na svijetu koji je uspio, uz sve premijerske obaveze, odbraniti i doktorat! Teško je povjerovati da je u ovom sticanju akademskog stupnja doktora znanosti bilo se čisto, naprotiv! Istovremeno, Zvizdić je obavljao i cijelu hrpu stranačkih dužnosti, funkcija i poslova koji su mu bili povjereni, a uz sve je i projektovao pojedine objekte po Sarajevu. Jedan od takvih projekata je i česma na ulazu u Pionirsku dolinu! Naravno, za sve projekte je bio izdašno plaćan, što ga je nesumnjivo motiviralo da sve više i više “projektuje“.
U toj eskalaciji “projektnih ideja“, Zvizdić je poznat i kao kreator ideje da se prostor današnjeg Kampusa UNSA oduzme od Univerziteta i pretvori u stambeno-poslovni centar. U skladu sa već uspostavljenim tendecijama, nema sumnje da bi glavni projektant ovog mega-projekta bio – Denis Zvizdić. Baš kao što se danas zaboravlja da je upravo on u svojstvu predsjedavajućeg VM uveo akcize na gorivo, slagavši građane da će uvođenjem akciza početi intenzivan rad na koridoru Vc. Brojne funkcije, koje je nemoguće nabrojati u jednom normalnom novinarskom tekstu, Zvizdić je svih ovih godina obavljao. Čak i onima koji se ne razumiju ni u politiku ni u matematiku, jasno je da jedan čovjek ni fizički ne može biti toliko angažiran. Ne treba sumnjati da ni Zvizdić nije bio angažiran, ali je bio plaćan, i to izdašno.
Konačno, za sve ove decenije u SDA, Denis Zvizdić je radio isključivo u osobnom interesu. Smiješno je kada Zvizdić govori o 40 000 glasova koje je dobio na listi SDA kao o svojim glasovima. Uostalom, vidjet će se koliko će dobiti na predstojećim izborima. Zvizdić je SDA koristio kao svoju bazu za građenje osobne mreže suradnika, pomagača i službenika u funkciji kampanje njegove promocije. Na temelju te kampanje, danas mnogi imaju privid o njemu kao “sposobnom“, “umjerenom“, “pristojnom“ i sl., zaboravljajući da je u svim prljavim vodama SDA jedan od glavnih sudionika bio upravo on! Promovirajući sebe, Zvizdić je stvorio kadrovsku strukturu koju čine njegovi tetići Čampare, Safet Kešo, Suad Zeljković i brojni drugi manje istaknuti SDA aparatčici, ali i Damir Marjanović, kojeg je upravo Zvizdić promovirao i gurao uz podršku “visočkog lobija“ i hrvatskih političkih centara moći.

Nakon izlaska Zvizdića iz SDA, nema sumnje da je ova stranka dobila samo jednog halapljivca manje. SDA je ostala bez jedne nezajažljive aždaje, koja ne daje nikakve rezultate, ali stvara ogromne troškove. Zato nije čudno da je Konaković pozdravio Zvizdićev izlazak iz SDA, jer je način na koji Zvizdić djeluje, kao prototip SDA političara, za Konakovića ideal političkog djelovanja. Konaković u Zvizdiću nesumnjivo vidi uzor, dobro znajući da je on političar koji sve svoje uspjehe postiže isključivo verbalno i uz pomoć paraobavještajnih medija. Uostalom, paraobavještajna N1 je to i potvrdila dajući publicitet Zvizdiću. Izbori 2022. su pred nama, oni će pokazati da li je predviđanje portala Ekran.ba osnovano, kada kažemo da je Denis Zvizdić samo jedna od velikih ubleha bh političke sjene, parazit koji se hranio prilijepljen na SDA organizam, od kojeg se odvojio tek onda kada se njegov nezajažljivi apetit više nije mogao zadovoljiti smanjenim dotokom onoga što je uzimao od svog “domaćina“. Zvizdić je slika i prilika SDA političara, zvjezda ove stranke koja ima sjaj samo dok je ona obasjava i koja sama nije sposobna proizvesti nikakvo svjetlo. EKRAN