Delegacija EU u BiH: Revizionizam i poricanje genocida su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrijednostima - BH Vijesti

Delegacija EU u BiH: Revizionizam i poricanje genocida su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrijednostima

– Upoznati smo sa donošenjem Zakona o izjmenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovina. Ovo je odluka koju je donio visoki predstavnik Valentin Inzko. Da budemo jasni: Revizionizam i poricanje genocida su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrijednostima – poručeno je.

Kako dalje navode, pomirenje je jedan od ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti da bi napredovala na svom putu ka EU.

– EU je bila vrlo jasna oko svojih očekivanja u tom pogledu, i nedavno u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika EU Josepa Borrella i komesara Olivéra Várhelyija povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici. EU očekuje od lidera u Bosni i Hercegovini da suvereno djeluju na poduzimanju konkretnih koraka i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi se pevazišlo naslijeđa rata. EU je nedvosmisleno posvećena suverenitetu, cjelovitosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. EU snažno poziva sve političke lidere da se suzdrže od zapaljive i retorike podjela, kao i od poduzimanja bilo kakvih koraka koji bi ugrozili EU perspektivu zemlje – poručuju iz Delegacije EU.