DEKANE AHIĆU, OTJERAJ ČETNIKUŠU ILI DAJ OTKAZ: STUDENTICA SARAJEVSKOG FAKULTETA SLAĐANA TODIĆ VELIČA RATKA MLADIĆA: “Ma nek’ smo vas pobili, odj*bi”


Sa Fakulteta kažu da nemaju pravo zabranjivati studentima šta će objavljivati na društvenim mrežama. SPUS: Tražit ćemo da se pod obaveznim predmetima na fakultetima društvene grupacije uvede obavezni predmet o studiju genocida, kako bi mlade generacije učile o stradanjima, sistemskom planiranju i izvršenju genocida nad Bošnjacima ‘zaštićene zone UN-a”

Slađana Todić, studentica sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije jučer je na svom Instagram profilu veličala Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog pred Haškim tribunalom za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine.

Fotografije njenih objava su portalu Crna Hronika dostavile njene kolege sa fakulteta.

 

Todićka je objavila story na kojem je Mladić, a u potpisu je napisala “Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostaćeš naš heroj. Živio generale”.

Na drugom storyju uz tri prsta slavi zločine koji su počinjeni u Srebrenici, a kada su joj kolege skrenule pažnju na njene objave, ona je odgovorila: “Ma nek smo vas pobili, odj*bi”.

 

 

Studenti su njene objave poslali i dekanu Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, koji kaže da on i Fakultet nemaju pravo zabranjivati studentima šta će objavljivati na društvenim mrežama.

“Dijelim Vašu ogorčenost činjenicom da bilo koja osoba, pa tako i naši studenti, podržavaju i/ili veličaju osuđene ratne zločince, no nadam se da razumijete da Fakultet kao institucija, kao i dekan Fakulteta i svi članovi nastavnog osoblja, ne mogu i nemaju pravo zabranjivati, reagovati, niti bi uopšte trebali imati uvid u to šta studenti našeg fakulteta i Univerziteta u Sarajevu u cijelosti objavljuju i iznose na svojim privatnim profilima na različitim društvenim mrežama i generalno u privatnom životu”, stoji u odgovoru koji je objavljen na zvaničnom Instagram profilu Fakulteta.

Ipak, nakon masovnih kritika javnosti Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije na čelu sa dekanom Jasminom Ahićem je, kažu, odlučio reagovati.

“Fakultet je 12. jula zaprimio prijavu o mogućem neadekvatnom ponašanju studentice na društvenim mrežama, kao i o sadržaju privatne prepiske između studenata te da je dekan fakulteta već jutros poduzeo aktivnosti u okviru svojih nadležnosti ka utvrđivanju činjeničnog stanja i okolnosti u vezi ove prijave”. navedeno je u saopćenju fakulteta koje potpisuje dekan Ahić.

Također, reakcija je stigla i iz Studentskog parlamenta UNSA (SPUS) koji kažu da su sa žaljenjem i ljutnjom primili informaciju kako pojedini studenti na svojim profilima veličaju presuđene ratne zločince, baš na dan kada se obilježava genocid u Srebrenici.

“U skladu sa postojećim pravilima Univerziteta u Sarajevu, naši predstavnici u tijelima i organima Univerziteta će tražiti hitno sankcionisanje te izmjenu pravilnika kojima bi se za ovakva ponašanja izricale najstrožije kazne. Također, tražit ćemo da se pod obaveznim predmetima na fakultetima društvene grupacije uvede obavezni predmet o studiju genocida, kako bi mlade generacije učile o stradanjima, sistemskom planiranju i izvršenju genocida nad Bošnjacima ‘zaštićene zone UN-a”, naveli su iz SPUS-a.

IZDVOJENO