DANI AJVATOVICE: Omladinski kamp kao priprema za djelovanje u društvu


„Na ovakva mjesta dolazimo da se smirimo, ali i pripremimo za što aktivnije djelovanje u društvu. Poslanik, a.s., nas poziva da budemo među ljudima, te pokušamo popravljati stanja koja prepoznamo u našem okruženju“, savjetovao je dr. Drkić

Dio programa ovogodišnje manifestacije “Dani Ajvatovice” je omladinski kamp kojem prisustvuju aktivisti Mreže mladih Muftijstva travničkog i mostarskog.

Na platou Ajvatovice održano je nekoliko sportskih i rekreativnih aktivnosti, tokom kojih su mladi imali priliku pokazati sportski duh i međusobno se upoznati. Koordinator Mreže mladih Muftijstva travničkog i Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Donji Vakuf, Muris Memiš je u svojstvu domaćina dočekao goste i predstavio aktivnosti kampa.

“Ovdje su aktivisti Mreže mladih Muftijstva travničkog i njihovi gosti iz Muftijstva mostarskog. Danas na platou Ajvatovice imamo rekreativni i edukativni sadržaj, takmičenja i predavanja – rekao je efendija Memiš, pojasnivši da se omladinski kamp u okviru Dana Ajvatovice realizuje u kontinuitetu već pet godina. Domaćini kampa su posebno važnom i dragocjenom ocijenili priliku da mogu dočekati svoje kolege iz Mostarskog muftijstva.

„Druženje omladine smatram izuzetno važnim zbog sticanja novih prijateljstava, posebno u vremenu kada se svi zatvaraju samo u sebe. Drago mi je što ovdje imamo dvije koristi, korist vjere i korist druženja“, kaže aktivistica Mreže mladih Donji Vakuf Elma Arslanović. Gosti su također zadovoljni gostoprimstvom, ambijentom u kojem borave i programom koji im je pripremljen

„Sama ova priroda i okruženje u kojem boravimo je užitak, kao što je užitak i prilika da upoznamo nove ljude, izgradimo nova poznanstva i nastavimo plesti našu mrežu omladinaca“, ističe Muhamed Maksumić, aktivista Mreže mladih Konjic.

Osim rekreativnih, tokom kampa su realizovani i edukativni programi, među  kojima je i predavanje hafiza dr. Abdulaziza Drkića.

„Ovdje se lijepo osjećamo i svjedočimo da nas smiruje sve ono što se ovdje ovdje nalazi. S druge strane, u prirodi vlada i jedna duhovna čistoća, jer prema kur’anskim tekstu Allaha, dž.š., slavi i veliča sve ono što se u njoj nalazi. Tačnije,
Gospodara veliča sve stvoreno osim onih ljudi koji su nezahvalni“, rekao je dr. Drkić.

U formi savjeta, predavač je istakao da dolasci na ovakve događaje, druženja i razmjena iskustava mogu i trebaju doprinijeti aktivnom društvenom djelovanju.

„Na ovakva mjesta dolazimo da se smirimo, ali i pripremimo za što aktivnije djelovanje u društvu. Poslanik, a.s., nas poziva da budemo među ljudima, te pokušamo popravljati stanja koja prepoznamo u našem okruženju“, savjetovao je dr. Drkić.

Jedan od zaključaka omladinskog kampa je sadržan u poruku da tradicionalne vrijednosti, osim sa onima koji ih baštine godinama, uvijek komuniciraju i sa omladinom.

IZDVOJENO