DAMIR EF. PAŠTALIĆ: Žrtve genocida preživljavaju traume zbog prijetnji novim nemirima i novim ratom


On je upozorio da danas nakon ponovnog uspostavljanja života u Srebrenici i sličnim gradovima svjedočimo otvorenoj retorici koja se ne razlikuje od one 1991. godine. Naravno, to ulijeva strah u žrtve genocida, prvo kod majki

– Nakon toliko godina i uspostavljanja života u Srebrenici i sličnim gradovima, danas smo svjedoci jedne otvorene retorike, koja se ne razlikuje od one 1991. godine. Naravno, to ulijeva strah u žrtve genocida – upozorio je Damir-ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica.

Podsjetio je da su Bošnjaci, žrtve genocida, od samog povratka u manji bosanskohercegovački entitet uložile veliki trud i napor.

– To je bila herojska bitka za parče zemlje, koje je uvijek bilo naše, da to vratite, da dođete, da smognete snage da nakon genocida ponovo osnujete život u Srebrenici. To je bila ogromna bitka i u njoj mi nismo bili svjesni gdje smo, šta smo, u tome nije bilo posebne strategije i plana od onih koji su to trebali raditi, ali nekako je bilo lakše jer smo bili sigurni, nije bilo retorike koja je pozivala na rat. Mogli smo nekako da se borimo, bez obzira na to koliko smo problema imali – rekao je ef. Peštalić.

On je upozorio da danas nakon ponovnog uspostavljanja života u Srebrenici i sličnim gradovima svjedočimo otvorenoj retorici koja se ne razlikuje od one 1991. godine.

– Naravno, to ulijeva strah u žrtve genocida, prvo kod majki. Znamo da su one pretežno izgubile sve, nekima je ostao živ sin, neke imaju unučad koja žive u Srebrenici i zato želim da isprovociram i medije i međunarodnu zajednicu i naše ljude koji se bave politikom, jer imam osjećaj da smo tu stvar zaboravili. Imam osjećaj da smo svi zaboravili da u RS-u žive i Bošnjaci, žive žrtve genocida koje su ovodunjalučki fenomen, jer su toliko snage smogle i jer su se vratile na mjesto gdje je počinjen genocid, jer su smogle hrabrosti da nastave život na istom mjestu gdje je genocid počinjen – naglasio je Peštalić.

On je postavio pitanje da li ima iko u svijetu ili u domovini da razmišlja kako je ovih dana žrtvama genocida u Srebrenici dočekati noć sa svojim porodicama i djecom.

(Preporod.info )