DA SE VIŠE NIKADA NE PONOVI ONO ŠTO JE URADIO KONAKOVIĆ: Zastupnici DF-a traže zatvorske kazne za one koji narušavaju suverenitet BiH


Klub zastupnika Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine jutros je u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog dopuna Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje predviđaju kažnjavanje narušavanja suvereniteta Bosne i Hercegovine, rekao je Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a.

“Dva su člana dopune Krivičnog zakona BiH koja tretiraju narušavanje suvereniteta BiH. Evo šta je suština. Bilo koji pojedinac ili politička stranka koja narušava suverenitet BiH, da drugoj državi, nevladinoj organizaciji ili vladi druge države na bilo koji način pokuša isporučiti suverenitet BiH, ako dozvoli, evo konkretno, vladi druge države da utječe na izmjene Ustava ili zakona BiH, kažnjava se kaznom zatvora najmanje pet godina.

Već je nedavno bio takav pokušaj. Da ne govorim o SNSD-u i HDZ-u koji to godinama rade, ali ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (Elmedin Konaković, op. a.) dogovara izmjene Izbornog zakona BiH s vladom druge države”, kazao je Dunović.

Istakao je da će biti interesantno vidjeti ko neće podržati dopune Krivičnog zakona jer onaj ko bude glasao protiv ima problem sa suverenitetom BiH jer ne dozvoljava da to bude krivično djelo.

Odgovorio je da su dopune Krivičnog zakona BiH koje su predložili toliko jasne da se lako može utvrditi narušavanje suvereniteta BiH.

“Ako organizirate sjednicu vlada dvije države i na dnevnom redu je zakon iz BiH, to je propisano ovom dopunom”, dodao je Dunović.

On je jučer prokomentirao i da “pojedinci misle da javno djelovanje protiv suvereniteta države BiH predstavlja čin njihovog političkog izričaja”, te da je to “akt protiv suvereniteta i mora biti kažnjivo”.

Dopune Krivičnog zakona BiH, DF

Dopune Krivičnog zakona BiH, DF

(SB)