DA LI JE U PTIANJU MALVERZACIJA ILI NEZNANJE: Višemilionskim kreditnim zaduženjem Forto i Šteta gase “zeleni val” za automobile


Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Edinom Fortom, objavila je informaciju da kreće u realizaciju tri kapitalna projekta, a sredstva u iznosu od 14 miliona KM će biti osigurana kreditnim zaduženjem. Jedan od projekata u vrijednosti od vrtoglavih 7 miliona KM je i “Adaptivno upravljanje saobraćajem”.

Projekt podrazumijeva da tramvaj koji dolazi na raskrsnicu dobija zeleno svjetlo, neće biti stajanja i čekanja na crvenom, a planirana je nabavka najmodernije senzorske opreme, kao što su radarski detektori, koji će u realnom vremenu snimati saobraćajnu sliku grada, te omogućiti detaljne informacije bitne za dalje planiranje saobraćajne infrastrukture.

Ovaj projekat je dosta ranije najavljivao ministar Adnan Šteta, koji je u vrijeme dok je Konaković krio pečat i time dobivao na vremenu da ne bude smijenjen, isplatio u sedam dana 4,6 miliona maraka „BS Telecom Solutionu“, firmi bliskoj SDP-u.

Podsjećamo, većina tog iznosa zapravo je isplaćena za zatvoreno stajalište na Otoci, za čiju izgradnju je bilo potrebno nešto više od tri godine.

Ministri Davor Čičić i Adnan Šteta nisu građanima KS detaljnije pojasnili i obrazložili projekat, niti kako je on ustvari zamišljen. Da li se planiraju izvoditi neki infrastrukturni radovi tokom realizacije ovog projekta, također nije poznato, kao ni to da li će firma  “BS Telecom Solution”, bliska ministru Šteti uzeti svoj dio kolača od 7 miliona KM.

“BS Telecom Solutions” jedina je firma za održavanju sistema nadzora i upravljanja te naplate na svim dionicama autoceste i ima višemilionske poslove sa Autocestama Federacije. A kada se uporedi cijena koja se plaća u Federaciji u odnosu na broj kilometara u primjera radi Hrvatskoj, računica pokazuje da je ovdje posao tri do četiri puta skuplji, iako je u suštini riječ o istom poslu.

Da Vlada KS, koja se hvali transparentnošću i otvorenošću prema građanina, vrlo često krije ključne informacije ili daje ipak daje samo šture informacije pokazao je i ovaj projekat. Očigledno je Vlada KS transparentna samo onda kada im to odgovara, a kada treba da građanima objasne zašto plaćaju sedam miliona maraka za “zeleno svjetlo” šute i prikrivaju podatak da će za projekat biti zadužena upravo firma “BS Telecom Solution”.

Da li je i sada u pitanju maliverzacija ili ipak nepoznavanje materije i upuštanje u jedan izuzetno skup projekat bez ikakvog znanja o istom?

Premijer Forto, ali ni ministar Šteta građane nisu obavijestili da bi se realizacijom ovog projekta zauvijek ugasio zeleni val za “automobile”.

Iako je navodno cilj projekta da tramvajski saobraćaj bude brži, poznavajući saobraćaj u glavnom gradu BiH i svakodnevne gužve “zeleni val” za tramvaje bi saobraćaj doveo do potpunog kolapsa.

Jedno je izgledno Vlada Kantona Sarajevo će zauvijek ugasiti “zeleni val” za automobile, a po svemu sudeći interes je da semafori u Sarajevu za automobile budu obojeni u crvenu boju Naše stranke i SDP-a.

 

Index.ba