Da li je došlo vrijeme da Gordana Tadić konačno bude sankcionisana i smijenjena sa čela tužilaštva BIH?


Tadić se u disciplinskoj prijavi tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTS-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Osim toga, Tadić je na teret još stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Savjeta.

Međunarodna zajednica je odlučna da se reforme pravosuđa provedu. U tom kontekstu treba posmatrati nedavnu reformu VSTV-a i odlazak Mialana Tegeltije. Gordana Tadić, zajedno sa nekoliko kompromitovanih državnih tužilaca se našla na udaru reformi pravosuđa.

Faktor | Tužilaštvo krenulo na sve ili ništa: Pravosudni progon anonimnim prijavama, Dodik i Čović dobili pomagače u Sarajevu

Sasvim je jasno da pokretanjem nekoliko sudskih procesa, prije svega protiv Osmana Mehmedagića dir. OSE, Gordana Tadić, Oleg Čavka, Dubravko Čampara… pokušavaju predstaviti sebe kao zrtve političkog obračuna u slučaju smjene koja prijeti Gordani Tadić kroz pokrenuti disciplinski postupak.

Na ovom putu politički motivisanog obračuna nekoliko ljudi iz Tužilaštva BIH, našla se nekoliko puta i dir. KCUS-a prof. Sebija Izetbegović.

Koliko je politika uplivala u Tužilaštvo BIH i pomenute tužioce, ponajbolje opisuju riječi sudije Branka Perića koji je prilikom oslobađanja Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e da će ovo suđenje ostati u mračnoj historiji Suda u kojoj su vršeni nezapamćeni pritisci na Sud BiH.

“Nismo podlegli bilo kakvim pritiscima, ali duh nekih politika lebdi nad ovim predmetom, ali detaljnije neću govoriti o ovome”, kazao je prošle godine sudija Perić.

Sasvim je jasno da je iza ovoga slučaja stajao Dubravko Čampara, zajedno sa Olegom Čavkom, jer su postupali po anonimnoj krivičnoj prijavi Aljoše Čampare brata Dubravke, koji je svjedočio kasnije u ovome procesu.

Tekođer, mnogi su mišljenja da Gordana Tadić zajedno sa gore pomenutim tužiocima, eksploatiše slučaj ”Memić” kako bi dobila naklonost javnog mnijenja i spriječila svoj smjenu.

Da li je došlo vrijeme da se politika udalji od pravosuđa i da ono u osnovi mora biti neovisno od bilo kakvi političkih pritisaka i obračuna?

Da li će međunarodna zajednica ustrajati u svojim zahtjevima u pogledu reforme pravosuđa i dati podršku VSTV-u kada je upitanju sankcionisanje tužioca protiv kojih se dokaže da su kršili zakone i procedure države i državnih institucija od koje uzimaju platu?

Da li je došlo vrijeme da Gordana Tadić konačno bude sankcionisana i smijenjena sa čela ove pravosudne institucije, kao i Milan Tegeltija sa čela VSTV-a, ubrzo će se znati.

Jedno je sigurno, odgovore na gore pomenuta pitanja, najviše interesuje neke političare, poput Fahrudina Radončića predsjednika SBB-a, stranke pred gašenjem, koji mjesecima vrši strašan medijski pritisak preko svojih portala na VSTV kako bi zaštitili Gordanu Tadić i nekoliko tužioca Tužilaštva BIH. (Iskreno.ba)