Da li ima razlike između stavova Igora Stojanovića i Biljane Plavšić?


Tokom prepirki između Igora Stojanovića i Harisa Zahiragića tokom zasijedanja Skupštine Kantona Sarajevo, izrečene su kritike na račun naučno-istraživačkog djela Adema Zalihića, aktuelnog direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS. Stojanović je knjigu “Otac srpske mržnje prema Bošnjacima” spomenuo u kontekstu mržnje prema pravoslavnim vjernicima i sveštenicima.

Stojanović u bošnjačkom ukazivanju na za njih opasne ideologije i politike, tako i narativ i praksu koji dolazi iz SPC, vidi napad na samu pravoslavnu vjeru. To neodoljivo podsjeća na trikove kojima su se služili Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, a posebno Biljana Plavšić. Oni su u reafirmaciji muslimanske slobodne misli, vidjeli uvrede i egzistencijalnu opasnost za pravoslavce. Na kraju su uradili sve ono za šta su optuživali muslimane.

Na ovu prozivku odgovorio je Zalihić.  Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

Neke stvari u političkom životu u Kantonu Sarajevu, postaju polako jasnije. Naime, Igor Stojanović, zastupnik u Skupštini KS, na jučerašnjoj (9.8.2021.) sjednici, pokušavajući objasniti svoje dugogodišnje zdušno zalaganje za moju nelegalnu smjenu sa pozicije direktora Hitne pomoći, stao je u odbranu svetosavlja, desne vjersko-političke opcije unutar SPC, optužujući me za nekakvu stigmatizaciju.

Kao prvo, nikada ništa nisam rekao protiv hrišćanstva, niti protiv pravoslavlja, niti ću. Za razliku od Igora Stojanovića, dijametralno suprotan stav o velikosrpskoj ideologiji inspiriranoj svetosavljem ima crnogorski mitropolit Mihailo, koji je pohvalio moju knjigu. To što Igoru Stojanoviću, jednom od glavnih SDP-ovaca u Sarajevu, i skupštinskom zastupniku smeta što sam iznio neke opće, poznate činjenice o svetosavlju, kao ekstremnoj vjersko-političkoj opciji, zaista je crveni alarm za Bošnjake u Sarajevu.

Igor Stojanović je očito iziritiran što sam digao glas protiv proklinjanja Allaha, Muhameda a.s. i njegovih najbližih drugova, koje muslimani smatraju za najbolje ljude na zemlji.

Preporučujem Igoru Stojanoviću da pročita stav Helsinškog komiteta iz 2007. g. o svetosavlju, ako mu već smeta moj pokušaj da pomognem, da srpski narod proživi neophodnu katarzu i dođe do demokratske tradicije, koju baštini, ali je trenutno jako potisnuta na političkoj sceni.

Činjenica da jedan istaknuti član sarajevskog SDP-a, i oficijelni politički zvaničnik u najvišem zakonodavnom tijelu u KS, načelno lijeve političke opcije, brani ekstremnu, vjesko-političku ideologiju, zaista je zabrinjavajuće.

Što se mene lično tiče, ja sam ponosan da me kritikuju i smjenjuju ljudi koji brane vjerski ekstremizam, ali smatram da je veoma opasno za sve demokratske snage u Sarajevu i BiH, bez obzira na vjeru i naciju, da se ovakve stvari čuju u skupštinskim klupama, i zasigurno neće doprinijeti pomirenju bosansko-hercegovačkih naroda.

DEBLOKADA.COM