Da li Denis Zvizdić dočekuje izbore 2022.g. kao nezavisni kandidat?

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i potpredsjednik SDA je nedavno izjavio da se i zadnji tračak nade njegovog ostanka u SDA gasi.

Više niko ne sumnja u njegov izlazak i pored toga što je Denis Zvizdić svojim postupcima pokazao neodlučnost, samo je pitanje kuda će se zaputiti u svojoj plitičkoj karijeri. Jasno je svima da su privatne relacije između njega i predsjednika SDA g. Bakira Izetbegovića porušene nakon otvorenog napada na prof. Sebiju Izetbegović.

Javna je tajna da je Denis Zvizdic zajedno sa svojim bližim rođakom Aljošom Čamparom koordinirao sa novogradskim krilom SDA Semirom Efendicem i Husom Ćesirem osnivanje novog političkog projekta. Međutim, izlaskom Semira Efendića iz SDA i odlazak na čelo Stranke za BIH ova ideja je propala.

Za Denisa Zvizdića su se dodatno stvari zakomplikovale kada je shvatio da mu Semir Efendić nema namjeru dopustiti kandidaturu za bošnjačkog člana predsjedništva BIH ispred Stranke za BIH.

Zato je aktivnost Denisa Zvizdića u zadnjih nekoliko dana usmjerena na terenu u pogledu izrade analitike podrške njemu kao nezavisnog kandidata i formiranja nezavisne liste općenito, ako bi se on odlučio na taj potez.

Denis Zvizdić je ovu procjenu povjerio Mirzi Čeliku, zastupniku u Skupštini KS, koji je nedavno istupio iz članstva OO SDA Ilidža. Ovaj potez ne iznenađuje sobzirom da je Mirza Čelik razočaran svojom pozicijom u SDA sa jedne strane, a sa druge strane hipoteku zvana ”Zadruga” Mirze Čelika, može prolongirati rođak Denisa Zvizdića Aljoša Čampara koji je često u društvu upravo Mirze Čelika.

Aljoša Čampara i Mirza Čelik, Zvizdićev čovjek od povjerenja

Na ovaj način Denis Zvizdic pokazuje da ne odustaje od svoje želje da se kandiduje za bošnjačkog člana predsjedništva BIH kao nezavisan kandidat. Otežavajućih okolnosti u ovoj ideji je mnogo koje bi itekako mogle obeshrabriti Denisa Zvizdića da izađe na mejdan g. Bakiru Izetbegoviću.

Gubitak od g. Bakira Izetbegovića za Denisa Zvizdića bi predstavljao kraj političke karijere, što bi ga prisililo vjerovatno na vraćanje za katedru fakulteta. Treba priznati da se nije jednostvano odreći enormno visokih primanja koja su daleko veća u odnosu od obične profesorske plate.

S obzirom na neodlučnost koju Denis Zvizdić pokazuje nebi iznenadilo da se povuče od ove odluke i da prizna poraz pred stranačkim sefom, sto je malo vjerovatno da će se desiti.

Kako god, veoma teški dani su pred Denisom Zvizdićem. Samo teži dani od Denisovih su dani pred Aljošom Čamparom, njegovim rođakom za koga mnogi smatraju da je uništio svoju političku karijeru izlaskom iz SDA, jer je pristao da bude privjesak Elmedinu Konakoviću u stranci koja uveliko nosi epitet antibošnjačke zbog koalicije sa Našom strankom i SDP-om. Iskreno