CRNOMORSKE RATNE IGRE: Britanci demantovali ruske navode o upozoravajućoj pucnjavi na britanski razarač


Britansko ministarstvo odbrane tvrdi da je njihov brod prolazio kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu sa međunarodnim pravom.

Prema njihovim tvrdnjama, HMS Defender je ušao u ruske teritorijalne vode u blizini Krima u 11:52 sati po lokalnom vremenu i plovio blizu rta Fiolent na jugu Krima.

“U 12:06 i 12:08, granični ophodni brod ispalio je hice upozorenja”, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

“Razarač je bio upozoren da je oružje spremno za upotrebu ako pređe granicu Ruske Federacije. Nije reagirao na upozorenje”, navodi se.

Rusko Ministarstvo odbrane također je objavilo da je ruski borbeni avion tipa Su-24 bacio četiri bombe u more ispred britanskog razarača, piše BBC.

Britanski razarač je napustio ruske vode nedugo nakon toga, piše Reuters.

Ruske agencije prenose i to da je ministarstvo odbrane pozvalo na razgovor britanskog vojnog atašea u Moskvi, piše agencija AFP.

No, Britanci tvrde kako nikakvi hici nisu ispaljeni prema njihovom brodu.

“Brod Kraljevske mornarice prolazio je kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu sa međunarodnim pravom”, navodi se na Twitteru britanskog Ministarstva odbrane. Također kažu da ispred “HMS Defendera” nisu bačene bombe.

Britansko Ministarstvo odbrane je objavilo kako vjeruje da su Rusi provodili vježbu gađanja u Crnom moru te su upozorili pomorsku zajednicu na svoje aktivnosti.

Francuska agencija AFP dodaje da je, prema saopćenju Kraljevske mornarice od 10. juna, brod “HMS Defender” u regiji zbog vojni vježbi u sklopu NATO-a i “privremeno se odvojio od radne grupe radi vlastitih misija u Crnom moru”.