Crnalić: Hapšenje Hadžibajrića politička kampanja. SDP hapsi. Sky ne može biti dokaz.

“Informacije iz Sky aplikacije ne mogu biti dokazi. Bosna i Hercegovina je pokusni kunić u donošenju presuda na osnovu Sky dokaza. Ko insistira na tome, krši Ustav i zakone”, upozorio je Asim Crnalić.

Ovaj poznati advokat i nekadašnji član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća branilac je uhapšenog načelnika Općine Stari Grad.

Hadžibajrić je uhapšen jer se i njengovo ime našlo u Sky aplikaciji. Optužen je za zloupotrebu položaja i određen mu je 30-dnevni pritvor. Već je smješten u Kazneno-popravni dom u Zenici.

Crnalić je u razgovoru za Face TV naveo da već postoje dva predmeta u BiH na osnovu Sky dokaza.

“‘Start’ akcija je početak ozbiljnog obračuna s kriminalom. Hapšenje Hadžibajrića liči na političku kampanju. SDP svojevremeno obračune s kriminalcima sveo na hapšenje političkih protivnika. Ne treba nam FBI i EUROPOL sa stotinama ljudi, kaže.

“Mnogi su rekli da Sky nije dokaz; ja sam samo prva osoba koju je javnost čula. Sky ne bi trebao biti dokaz. To je problem Evrope i Balkana. Mnoge države ne priznaju Anom podatke. Četiri suda iz Njemačke su zauzela stav da Sky dokazi ne mogu biti dokazi. To što je policija hakovala Sky aplikaciju nije bilo poželjno. Treba čekati šta će o Sky dokazima reći Sud za ljudska prava, jer se pred njim nalazi apelacija turskog državljanina. Sud KS je prihvatio podatke iz Skyja kao dokaze za određivanje pritvora. Sky ne može biti dokaz, jer nijedan sud nije odredio da se na takav način mogu osigurati dokazi. Dokazi iz Skyja zvuče kao poslastica ako se ne tiču vas. Protiv vjetrenjača ću ako treba. Ni u jednoj zemlji nema pravomoćne presude. Ne bi me čudilo da budemo pokusni kunići i prvi donesemo takvu presudu. Onaj ko insistira na tome mora znati da krši načela Ustava i zakona. U Hrvatskoj nema nijedan Sky predmet. U Srbiji ima. Sky je eksperimentalni dokaz u zemljama Balkana, ali ne svim. Sky aplikacija nije neosporan dokaz. Postoje konfuzne izjave u tim konverzacijama. Tužilaštvo konstruira smisao. To je nezakonito. Ovo će potrajati. Dosad imaju dva predmeta u BiH na osnovu Sky dokaza. Nisu prvi u Evropi, ali su među prvima. Sky aplikacija i apelacija po tom pitanju će biti sigurno i na Ustavnom sudu. Političko pakovanje skoro da nije dokazivo. Grubo privođenje u lisicama je nepotrebna predstava za javnost i poniženje, bez obzira o kome se radi. Čovjek u sudnicu treba doći dostojanstveno, jer to se radi nevinom čovjeku.

“Start” akcija znači da smo počeli ozbiljan obračun s kriminalom. Ko je sljedeći – zavisi od tužitelja. Sreo sam neke ljude u grupi koji su došli u Sud u vrijeme kada je počela priča s Hadžibajrićem.

Politici sve ovo nije mrsko i podstiče sve ovo u uvjerenju da se radi o velikom kriminalu. Sve ovo mi liči na kampanju. Kad postoji pravosudna kampanja, ne postoji pravda. SDP je svojevremeno hapsio i sudio i iza toga je izgubio izbore. Ovo je historijski primjer. Kada su preuzeli vlast, obračunavali su se s kriminalcima, a taj obračun se sveo na političke protivnike. Strancima smo samo potrebni da vide kako izgleda kada se postupak privede kraju, jer oni to u svojim zemljama ne mogu. Nisam za to da se stranci petljaju u krivični postupak. Ne trebaju nam FBI i EUROPOL sa stotinama ljudi”, poručio je Crnalić.

politicki.ba