Crna Gora se trese. Đukanović uspješno istiskuje ‘srpski svet’

Ni šest mjeseci nakon osnivanja, nova crnogorska vlada opet se ozbiljno trese, piše Davor Krile za CdM.me.

Makar je na nestabilnim nogama od samog osnivanja, i veoma nalik na čudnovatog političkog kljunaša sastavljenog od velikosrba, reformista i pro-europejaca, smjena ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića i rezolucija kojom se osudio genocid u Srebrenici mogla bi joj priuštiti fatalan raskol i raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

Smjenu prosrpskog ministra koji je relativizirao haške presude i srebrenički genocid pokrenuo je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić nakon pritisaka SAD-a i međunarodne zajednice koja je, uz to, tražila i jasnu osudu genocida u Srebrenici.

Obije odluke usvojene su, međutim, zahvaljujući glasovima opozicije, uz ključnu prevagu zastupnika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića koji su baš u tu svrhu prekinuli bojkot parlamentarnih zasjedanja.

Zastupnici vladajućeg prosrpskog Demokratskog fronta bili su protiv, tražeći da se umjesto genocida osude svi zločini u ratovima na Balkanu. Na kraju su dramatično poručili da je osuda srebreničkog genocida čin gori od priznanja Kosova i zapravo samo uvod u ukidanje Republike Srpske.

Parlamentarnim ishodom protivnim njihovim željama Milo Đukanović je s predsjedničke pozicije zapravo ponizio cijelu vladu, pokazavši premijeru da ga itekako može matirati.

Krivokapić se našao zbog svega na udaru vlastitih partnera i vlastitih navijača, ali i pod kritikama vlasti iz Srbije. Iako vodi vladu s prosrpskom etiketom, sad ga se proziva kao izdajnika zbog priznanja srebreničkog genocida, a uspio se zamjeriti i Srpskoj pravoslavnoj crkvi jer za nedavne posjete Beogradu nije, na njihovo traženje, potpisao Temeljni ugovor.

I sam već postaje svjestan apsurdnosti svoga položaja, pa tvrdi da njegovu vladu niko ne doživljava kao svoju i svi je žele srušiti. Nakon što je najveća stranka vladajuće koalicije, prosrpska Demokratski front, najavila bojkot parlamenta i optužila premijera za izdaju birača i saradnju sa Đukanovićevim DPS-om, Krivokapić im je vratio lopticu i za istu stvar optužio njih:

“Dužan sam građanima Crne Gore punu istinu o onome što se događalo i događa iza kulisa napada Demokratskog fronta na Vladu Crne Gore: DF, zajedno s Demokratskom partijom socijalista i njihovim bivšim koalicijskim partnerima najdirektnije dogovara obaranje Vlade i Skupštine Crne Gore, a sve u cilju raspisivanja novih parlamentarnih izbora“, napisao je Krivokapić na Twitteru.

Odbacio je i tvrdnje da je u podgoričkoj skupštini stvorena nova većina, te je poručio da neće biti premijer protiv volje naroda. Kako god se završio ovaj crnogorski politički rašomon, jedno je sigurno: daljnja sudbina premijera Zdravka Krivokapića nije u njegovim rukama.

Na crnogorsku političku situaciju referirao se i veliki “tata” iz Beograda, Aleksandar Vučić, poručivši srpskom narodu u Crnoj Gori da će Srbija uvijek biti uz njih i da drže glavu gore.Politicki