ČOVIĆEV PORTAL PRIZNAO: Federalnu vlast nije moguće formirati bez SDA!


Schmidt nema namjeru ponovo intervenirati, kako bi koaliciji Osmorke i HDZ-a osigurao vlast. A i bilo bi opasno da omogući uspostavu vlasti zaobilaženjem jednog od tri nacionalna kluba,piše u komentaru mostarski portalGMS blizk Čovićevom HDZ-u.

Schmidt nema namjeru ponovo intervenirati, kako bi koaliciji Osmorke i HDZ-a osigurao vlast. A i bilo bi opasno da omogući uspostavu vlasti zaobilaženjem jednog od tri nacionalna kluba, piše u komentaru mostarski portal HMS, blizak Čovićevom HDZ-u. 

Mostarski portal piše da “možete imati najbolji mogući program ali da bez “matematike” ne možete preuzeti vlast”.

“U jednostavnim unitarnim državama s jednodomnim parlamentima ‘matematika’ je jednostavna, onaj tko ima nadpolovičnu većinu ima i izvršnu vlast bez obzira na program”, piše prohadezeovski portal.

altHMS / Screesnhot

Portal HMS piše da se u Federaciji BiH za formiranje vlasti moraju ispuniti tri uvjeta.

“Koalicija mora imati većinu ne samo u Zastupničkom i Domu naroda već i u sva tri nacionalna kluba ili bar minimalno 11 delegata u svakom od nacionalnih klubova, koliko je potrebno da bi mogla predložiti tročlano čelništvo FBiH. 

Koalicija Osmorke, koja je od jučer sedmorka, podijeljena u dva bloka, s HDZ-om nema taj treći neophodni uvijet – 11 delegata u bošnjačkom klubu federalnog doma naroda, bez kojeg ne može izabrati jednog od tri (do)predsjednika FBiH. A bez toga ne može imenovati premijera FBiH”, piše HMS. 

“Schmidt, pak, prema njegovim posljednjim izjavama, čini se, nema namjeru ponovo intervenirati, kako bi koaliciji Osmorke i HDZ-a osigurao vlast. A i bilo bi opasno da omogući uspostavu vlasti zaobilaženjem jednog od tri nacionalna kluba. Jer, već u nekoj sljedećoj situaciji mogao bi se zaobići hrvatski klub, odnosno isključiti legitimne predstavnike Hrvata iz federalne vlasti. 

Po svemu sudeći koalicija HDZ BiH – Osmorka neće moći uspostaviti vlast u Federaciji BiH i sve je izglednije da će se morati praviti nova partnerstva – najrealnije je ono da koaliciju na federalnoj razini čine stranke čiji će dužnosnici činiti Predsjedništvo FBiH- HDZ, SDA i SDP”, zaključuje mostarski portal.

(SB)