ČOVIĆEV OFICIR MARTIN PAŽIN: “Da nije bilo HVO-a BiH ne bi opstala” 


Zapovjednik Prve pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH, brigadir Martin Pažin, kazao je za mostarsku televiziju “HB” da je Hrvatsko vijeće odbrane zakonito utemeljeno i da je odigralo ključnu ulogu u odbrani hrvatskog naroda ali i države BiH.

Pažin je kazao kako je pravno utemeljenje Hrvatskoga vijeća odbrane bilo u bivšoj Socijalističkoj republici BiH.

“Njihov zakon kaže da ako vlada neće ili ne može braniti građane ili građanske udruge onda oni imaju pravo samoorganizirati se i braniti se. Uopće ne dvojim što je tada bilo. Imali smo temelj i glavni razlog da HVO zakonito osnujemo.“ 

Istaknuo je kako su tokom rata u Lašvanskoj dolini bile najteže borbe, jer je bila presječena i 316 dana opkoljena.

“Središnja Bosna je simbol otpora našega naroda, borbe za opstojnost, stradanja i ponosa. Ne umanjujem borbu hrvatskoga naroda u Hercegovini, u bosanskoj Posavini, sve to ima svoju simboliku. U bolnicu u Novoj Biloj zaprimljeno je 11 tisuća ranjenih. Kada pogledate sustav zbrinjavanja ranjenika i kako su majke porađale djecu to ledi krv u žilama“, objasnio je brigadir Pažin.

Na pitanje kako bi izgledala BiH da nije bilo Hrvatskog vijeća odbrane kazao je da bi Hrvati bili svedeni na ostatke ostataka.

“90-tih godina na referendumu smo rekli da smo za neovisnu BiH, 1996. godine ulazimo u vojsku Federacije BiH, konstruktivni smo element kod reforme obrane i ulaska u OS BiH. Što mislite kako bi se strane dovele za pregovarački stol da nije bilo hrvatskih snaga i oslobodilačkih operacija kada se pokazalo da se mora sjesti i razgovarati“, kazao je brigadir Pažin.

Rat u Ukrajini ga podsjeća na početke Domovinskog rata.

“Srušeni objekti, izbjeglice, suze, vatra, eksplozija”, sve podsjeća.

Brigadir Pažin kaže kako je ulazak BiH u NATO stvar vrhovne politike, ali da Oružane snage BiH odluke donose po NATO standardima.

“Time se radi na nadogradnji i približavanju euroatlantskom sustavu. Zašto ne bi bili dio jednog međunarodnog sigurnosnog sustava?”

(SB)