ČOVIĆEV ANALITIČAR ODLUČNO PROTIV NOVE IDEJE ZA DEBLOKADU FBiH: “Treba odbiti svaki modelu koji bi povećavao šanse za nove ‘alijanse’ i ‘platforme’!”


SVJESNI DA ĆE IM SE TO OBITI O GLAVU VEĆ NA NAREDNIM IZBORIMA: Iako se takvo rješenje, kako je pojasnio Mikulić, trenutno može činiti privlačno zbog sofisticiranog izbacivanja SDA iz vlasti, njegova implementacija bi imala dalekosežne posljedice za hrvatski politički subjektivitet u BiH. Već idući izborni ciklus bi Klub Bošnjaka i Klub Srba (koji je također izabran većinskom voljom bošnjačkih birača) preglasali Klub Hrvata, a imenovanje Vlade FBiH bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda bi moglo biti spriječeno jedino dvotrećinskom voljom Kluba Hrvata

“Preslikavanje modela odlučivanja Predsjedništva BiH na formiranje Vlade FBiH bi značilo dodatno derogiranje političke pozicije hrvatskog naroda u BiH”, rekao je za mostarski portal HMS, politolog Martin Mikulić.

Suština tog prijedloga o deblokadi formiranja vlasti u Federaciji BiH, koju bi nametnuo Schmidt, je sljedeća: Predsjedništvo FBiH (predsjednik i dva dopredsjednika) bi imenovali premijera FBiH konsenzusom, a ako to nije moguće postići odluka se donosi većinom glasova (2), s tim da onaj koji je glasao protiv može uložiti veto koji treba potvrditi dvotrećinska većina u odgovarajućem nacionalnom klubu federalnog Doma naroda. U konkretnom slučaju ukoliko Federalni parlament za čelnike Federacije BiH potvrdi Lidiju Bradaru (HDZ BiH) Igora Stojanovića (SDP BiH) i Refika Lendu (SDA), a Lendo odbije dati suglasnost za imenovanje kandidata Osmorke i HDZ-a BiH za federalnog premijera Nermina Nikšića, primijenio bi se opisani model odlučivanja. 

Iako se takvo rješenje, kako je pojasnio Mikulić, trenutno može činiti privlačno zbog sofisticiranog izbacivanja SDA iz vlasti, njegova implementacija bi imala dalekosežne posljedice za hrvatski politički subjektivitet u BiH. 

“Već idući izborni ciklus bi Klub Bošnjaka i Klub Srba (koji je također izabran većinskom voljom bošnjačkih birača) preglasali Klub Hrvata, a imenovanje Vlade FBiH bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda bi moglo biti spriječeno jedino dvotrećinskom voljom Kluba Hrvata”, rekao je Mikulić. 

Sagovornik HMS-a istaknuo je da bi se prag za tzv. kontrolni paket de facto spustio sa sadašnjih 11 na 8 izaslanika. 

“To nedvojbeno znači derogiranje pozicije hrvatskog naroda i otvaranje dodatnog manevarskog prostora probošnjačkim strankama za izigravanje većinske hrvatske izborne volje”, rekao je Mikulić te pojasnio na konkretnom primjeru. 

“Primjerice, Vlada FBiH bi se mogla formirati uz podršku 5 izaslanika Hrvata koje biraju Bošnjaci i samo još dodatna 3 od 18 izaslanika koji su doista izraz autentične hrvatske biračke volje”, kaže Mikulić. 

Smatra da se stoga treba suprotstaviti svakome modelu koji bi povećavao šanse za nove alijanse i platforme. 

“Bez obzira na delikatnost trenutne političke situacije. Dugotrajna održivost hrvatskog političkog subjektiviteta uvijek treba biti ispred primamljivih prijedloga, odnosno trojanskih konja koji bi donijeli trajnu štetu Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH”, rekao je Mikulić.