ČOVIĆ: Nudimo nužne zakonske izmjene kako bi omogućili regularno održavanje izbora


Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici u utorak trebao bi po žurnom postupku razmatrati Prijedlog izmjena Izbornoga zakona BiH koji su predložili izaslanici iz hrvatskog naroda (HDZ-HNS) u ovom domu.

Predsjedatelj Doma naroda i predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović ističe da je to samo prvo poluvrijeme inicijative ove političke grupacije čiji je cilj ukloniti diskriminaciju kako Hrvata, tako i svih manjina, Židova, Roma i drugih građana koji se ne mogu kandidirati na najviše pozicije u državi.

-S ovim amandmanima nastoji se učiniti predstojeće izbore zakonitim i sukladnim Ustavu, budući je odredbe koje se tiču popunjavanja Doma naroda Federacije BiH osporio Ustavni sud i ocijenio protivnim državnom Ustavu. Mora se Hrvatima kao zajednici zajamčiti mogućnost biranja njihova člana državnog Predsjedništva. Jednako kao što to imaju bošnjačka i srpska zajednica. Prihvaćanjem ovoga prijedloga u oba doma državnog Parlamenta stabilizirali bismo odnose najprije Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, te ostvarili važan korak k uspostavi funkcionalnih državnih institucija, ističe Čović.

Po njegovim riječima, drugo poluvrijeme izbornih reformi mora posve omogućiti svim građanima jednaka prava što zahtijeva i ustavnu reformu koja u ovome trenutku zbog vremenskog okvira u kojemu će se raspisati i održati izbori nije realna.

-HNS BiH i HDZ će biti predvodnici procesa da odmah nakon izbora koji bi se održali po izmijenjenim pravilima u potpunosti provedemo svih pet presuda Europskoga suda za ljudska prava, što uključuje ograničenu ustavnu reformu i izmjene Izbornoga zakona. To je moguće napraviti čuvajući temelje BiH, a to su konstitutivni narodi i njihovo legitimno predstavljanje te prava građana. Kao što je to istaknuo i izvjestitelj Europskoga parlamenta za BiH, EU je zajednica koja ima svoje ‘konstitutivna načela’, te se temelji na poštivanju prava građana i očuvanju njezina višenacionalnig identiteta. BiH je EU u malome, navodi Čović.

Neizvjestan je ishod ove zakonske inicijative hrvatskih izaslanika u parlamentarnoj proceduri.

(Vijesti.ba / FENA)