ČOMOR: “Upitna je parlamentarna većina Trojke i HDZ-a za izbor sudije Ustavnog suda”


Mislim da ne postoji parlamentarna većina koja bi završila proceduru imenovanja sudije Ustavnog suda BiH iz FBiH, a po zahtjevu HDZ-a i Dragana Čovića. Njihova želja je da to bude Marin Vukoja za sudiju Ustavnog suda. Za to mislim da ne postoji parlamentarna većina jer bi se nastavila sjednica i to bi bilo završeno. Da su imali prije dva mjeseca parlamentarnu većinu to bi bilo završeno, kaže Čomor

Mladen Bošković je prolongirao održavanje sjednice Komisije za izbor i imenovanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi se trebala razmatrati rang lista kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH.

Upražnjeno mjesto u Ustavnom sudu BiH je ostalo nakon odlaska Mate Tadića u penziju. Inače, na osnovu ranije utvrđene liste prvoplasirani je Marin Vukoja, dugogodišnji sekretar sekretar Predstavničkog doma PSBiH. Eldar Čomor, član Komisije za izbor i imenovanje Parlamenta FBiH iz SDA za N1 objašnjava šta je mogući razlog prolongiranja nastavka sjednice.

“Možda bi najbolje bilo to postaviti predsjedavajućem Boškoviću. On ima pravo da otkaže sjednicu. Kada će se održati nastavak ove sjednice i možemo samo pretpostaviti koji su razlozi. Mislim da ne postoji parlamentarna većina koja bi završila proceduru imenovanja sudije Ustavnog suda BiH iz FBiH, a po zahtjevu HDZ-a i Dragana Čovića. Njihova želja je da to bude Marin Vukoja za sudiju Ustavnog suda. Za to mislim da ne postoji parlamentarna većina jer bi se nastavila sjednica i to bi bilo završeno. Da su imali prije dva mjeseca parlamentarnu većinu to bi bilo završeno”, kaže i dodaje:

Kaže da su sad vjerovatno u interesi malih stranaka i “satelita” Trojke i HDZ-a u pitanju.

“Sve dok se to ne završi mislim da će taj proces doći do završetka. Javnost svašta govori, moguća je varijanta da je to zbog imenovanja Arnela Isaka. Klub u kojem se on nalazi ima tri zastupnika. Na samoj granici je i ova parlamentarna većina sa 51 ili 52 zastupnika koji su glasali za imenovanje Vlade FBiH. Ako oduzmemo ta tri zastupnika onda imamo na toj strani 49 zastupnika što nije dovoljno da se donese odluka kako to traži HDZ. Nadam se da je proradila savjest SDP-a na zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i da su i oni razmislili da se ne idu u tom pravcu jer u biti ovdje imamo dva bloka. Trojka bespogovorno sluša HDZ i njihov zahtjev, a SDA, DF, SBiH i NES žele da se dobije šira lista kandidata, njih deset na parlamentarno odlučivanje jer svi ispunjavaju uslove za imenovanje sudije Ustavnog suda BiH,” kaže Čomor.