CNN: Putin provodi pokolj u Ukrajini


Milioni života mogli bi biti uništeni kako bi se ugasila hladnoratovska opsesija Vladimira Putina.

 

Više od dva tjedna nakon početka ruske invazije na Ukrajinu – povijesne reakcije koja je nastajala 30 godina – svijet s užasom gleda na barbarstvo, ljudsku tragediju, užasna razaranja i globalni odjek izazvan naredbama jednog čovjeka, piše CNN.

Sudbina Ukrajine jasno naglašava da čak i 20 godina nakon početka 21. stoljeća i unatoč zavjetima svijeta da će učiti iz povijesti, usamljeni autokrat, koji je nemilosrdno kreirao politički sustav kako bi eliminirao neslaganje i stvarnost, ima moć uzrokovati nesagledive ljudske gubitke i bijedu.

Putinova spremnost da bombardira Ukrajinu kako bi je pokorio i besmisleno gađanje nedužnih civila za koje naglašava da su bliski Rusima znače da humanitarna katastrofa vjerojatno tek počinje. Više od milijun izbjeglica već je napustilo svoje domove, prema podacima Ujedinjenih naroda. Vjerojatno će uslijediti još milijuni jer su uništeni obiteljski životi, radna mjesta i cijele zajednice. Ne računajući tisuće civila koji će sigurno poginuti u dugotrajnom ruskom blitzkriegu.

Iako se špekulira o Putinovim ciljevima i stanju duha, a postoji i ogroman interes javnosti za hrabrost Ukrajinaca koji tvrde da će se oduprijeti invaziji, za svijet je od ključne važnosti da pravilno shvati osnovnu realnost očitih ratnih zločina koji se sada događaju u Ukrajini.

“Obitelj je umrla pred mojim očima”

U predgrađu Kijeva u nedjelju je dvoje male djece i dvoje odraslih ubijeno u ruskom granatiranju dok su pokušavali pobjeći.

“Obitelj je umrla pred mojim očima”, rekao je Oleksandr Markušin, gradonačelnik Irpina. U međuvremenu mrtvi su ležali nepokopani u gorućim ruševinama Harkiva, grada od 1.5 milijuna ljudi, koji je pod dugotrajnim bombardiranjem koje služi kao upozorenje na vjerojatnu sudbinu Kijeva. Drugi Ukrajinci ostali su zapanjeni šokantnim ruskim granatiranjem humanitarnih koridora. Fotografije i videa ukrajinskih muškaraca koji svoje obitelji stavljaju u vlakove za evakuaciju i kreću u borbu oživljavaju traumu krvlju natopljene povijesti kontinenta.

Kad bi mučni video o Ukrajini bio snimljen u crno-bijeloj tehnici, bilo bi ga lako zamijeniti za povijesni filmski žurnal o Drugom svjetskom ratu, što je posljednji put kada su takve scene razaranja i okrutnosti suverene nacije nanosile jedne drugima u Europi.

A sve to proizlazi iz uma ruskog predsjednika, očito motiviranog vlastitim povijesnim ožiljcima kao časnika KGB-a u Istočnoj Njemačkoj kada je pao Berlinski zid. Nastojeći ponovno iscrtati posthladnoratovsku kartu Europe, Putin je tri desetljeća kasnije osmislio kontrapunkt tim radosnim scenama svojim nemilosrdnim bombardiranjem, osmišljenim da oživi Rusiju kao supersilu.

Krvavi vikend
Događaji prošlog krvavog vikenda naglašavaju da je, unatoč impresivnom jačanju sankcija Zapada koje guše rusko gospodarstvo i hrabrosti ukrajinskih civila i molbama njihovog predsjednika, budućnost Ukrajine sumorna. Putin dovodi u pitanje opstanak Ukrajine kao nacionalne države.

Sveobuhvatne sankcije Zapada mogle bi na kraju izazvati dovoljno otpora unutar Rusije, gdje građani trpe zbog urušavanja ekonomije, te dovesti do Putinova rušenja. Isporuke oružja Ukrajini sa Zapada zasigurno će povećati gubitke i cijenu moskovskih invazijskih snaga i moguće okupacije.

Ali realnost da Zapad neće izravno intervenirati kako bi izbjegao eskalaciju sukoba s Rusijom, koji bi mogao potaknuti nuklearni obračun, daje Putinu prednost i produbljuje ukrajinsku tragediju. Prije ili kasnije svijet bi mogao gledati masakr koji je bio nemoćan spriječiti. Ova strašna mogućnost istaknuta je u posljednjem nedjeljnom srceparajućem pozivu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za pomoć.

“Mi smo ljudi i vaša je humanitarna dužnost da nas zaštitite, da zaštitite civile, i vi to možete učiniti. Ako to ne učinite, ako nam barem ne date avione da se možemo obraniti, ostaje samo jedan zaključak – vi također želite da nas polako ubijaju”, poručio je Zelenskij svijetu.

Blizu granice
Dok SAD razgovara s Poljskom o planu slanja poljskih ratnih zrakoplova ruske proizvodnje u Ukrajinu i vodi se rasprava o potpunom embargu na izvoz ruske nafte, Zapad je blizu dostizanja granice onoga što se može učiniti bez izazivanja izravnog sukoba s Putinom. Stoga američke poruke počinju naglašavati veličinu onoga što je već učinjeno da se pomogne. To uključuje zapadne sankcije koje su bacile rusko gospodarstvo natrag u mračno doba iz sovjetske ere i arsenale protuoklopnih i protuzračnih raketa dostavljenih u Ukrajinu u novom prikrivenom ratu Zapada s Rusijom.

Dok su Amerikanci tijekom vikenda proklinjali Putina zato što je cijena goriva u nekim saveznim državama narasla znatno iznad četiri dolara po galonu (3.78 litara), uslijed toga što je naftno tržište potreseno invazijom, američki državni tajnik Antony Blinken upozorio je u CNN-ovoj emisiji State of the Union da događaje i dalje diktira divljaštvo ruskog lidera.

“Vladimir Putin, nažalost, posjeduje kapacitet, zahvaljujući golemoj vojnoj snazi koju ima u Ukrajini, nastaviti s borbom protiv nevjerojatno otpornih i hrabrih Ukrajinaca”, rekao je Blinken.

Govoreći u Moldaviji, saveznici SAD-a koja nije članica NATO-a i koja se boji da bi mogla biti sljedeća na Putinovoj vatrenoj liniji, Blinken gleda u budućnost nakon invazije u kojoj bi ukrajinski otpor uz podršku Zapada mogao natjerati Putinove postrojbe da plate visoku cijenu.

“Pobjeda u bici nije pobjeda u ratu”
“Mislim da moramo biti spremni na to da će ovo potrajati neko vrijeme. Pobjeda u bici nije pobjeda u ratu. Zauzimanje grada ne znači zauzimanje srca i umova ukrajinskog naroda. Naprotiv, njemu je suđeno da izgubi. Ukrajinski narod je pokazao kako neće dopustiti da bude podčinjen Vladimiru Putinu ili ruskoj vlasti”, rekao je Blinken.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, također je naglasila ozbiljnost zapadnih sankcija, ali je nagovijestila da se molba Zelenskog za hitnim članstvom u EU vjerojatno neće brzo ostvariti.

“Nitko ne sumnja da hrabri ukrajinski narod i izvanredno vodstvo predsjednika Zelenskog, koji se bore za naše zajedničke vrijednosti, ne pripadaju našoj europskoj obitelji. Svojom je aplikacijom predsjednik Zelenskij pokrenuo proces. Taj će proces potrajati neko vrijeme”, rekla je Von der Leyen.

Način na koji je Putin sam gurnuo svoju zemlju u rat, slomio unutarnje neslaganje i na televiziji izgrdio očito zbunjene dužnosnike za nacionalnu sigurnost ukazuje na to koliko je rat u Ukrajini osobni križarski rat.

Njegovi nepovezani i ahistorijski govori o ratu – uključujući lažne tvrdnje da pokušava denacificirati Ukrajinu – potaknuli su zabrinutost oko toga je li čelnik koji se nekoć smatrao nemilosrdnim i hladnim zagovornikom ruskih nacionalnih interesa skliznuo u paralelnu mentalnu stvarnost. To je, zajedno s njegovim nuklearnim prijetnjama, izazvalo zabrinutost oko toga koliko daleko može otići očajni ruski vođa, koji je zapravo svoj politički opstanak učinio uvjetovanim ratom koji se pretvara u močvaru.

Vrlo opasna pozicija

“Ušao je u sukob u kojem će ili postići skupu vojnu pobjedu, praćenu skupom okupacijom koju si ne može priuštiti, ili zapeti u dugotrajnoj vojnoj močvari, u isto vrijeme kada se suočava s drugim frontom, a to je gospodarstvo u slobodnom padu u vlastitoj zemlji”, rekao je republikanski senator s Floride Marco Rubio za State of the Union.

“Dakle, kombinacija ove dvije stvari stavlja nas u vrlo opasnu poziciju. A to je da će Putin morati učiniti nešto, neku eskalaciju, neko pojačanje ove krize, kako bi uspostavio stratešku ravnotežu između svoga stava i Zapada. I zabrinut sam što bi to moglo biti”, dodao je Rubio.

U dva i pol tjedna invazije Putin nije učinio ništa osim eskalacije, unatoč mirnoj zapadnjačkoj reakciji na njegove nuklearne provokacije. Ostaje nejasno kako bi on reagirao na mogućnost da Poljska ili Rumunjska dostave borbene zrakoplove Ukrajini, što je korak koji je dvije zemlje bivšeg Varšavskog pakta vjerojatno povukao bliže neizravnom sukobu s Rusijom.

Međutim, bez obzira na to koliko bi muke mogli nanijeti novi zapadni koraci, sve ukazuje na to da je malo vjerojatno da će zaustaviti Putina da iskazuje svoju opsesiju time da se Ukrajini nikada ne smije dopustiti da se pridruži Zapadu – čak i ako to znači da upropaštava i vlastiti narod.

Kako je to rekao Zelenskij u novoj videoporuci u nedjelju navečer: “Agresorova odvažnost je jasan signal Zapadu da sankcije uvedene Rusiji nisu dovoljne.”

(Vijesti.ba/ Index.hr)