ČLANOVI AMERIČKOG KONGRESA NEZADOVOLJNI: Situacija u BiH je zabrinjavajuća - BH Vijesti

ČLANOVI AMERIČKOG KONGRESA NEZADOVOLJNI: Situacija u BiH je zabrinjavajuća


Od prvog dana invazije Rusije na Ukrajinu američki zvaničnici upozoravaju da je zapadni Balkan jedno od najranjivijih područja na koje treba obratiti posebnu pažnju. Ali ipak su dopustili Dodiku da svim silama obezbijedi jak ruski uticaj – Amerika je više novca i energije utrošila da ukloni (muslimansku) njima do tada naklonjenu SDA nego proruski SNSD

Od prvog dana invazije Rusije na Ukrajinu američki zvaničnici upozoravaju da je Zapadni Balkan jedno od najranjivijih područja na koje treba obratiti posebnu pažnju.

Neposredno pred prvu godišnjicu ruske agresije, o posljedicama po zemlje Balkana za Glas Amerike su govorili članovi Kongresa, analitičari i predstavnik State Departmenta.

Kao dva najveća razloga za zabrinutost, sagovornici Glasa Amerike ističu odnose Srbije i Kosova, te dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Kraj prošle i početak nove godine obilježile su tenzije na sjeveru Kosova, uz blokiranje graničnih prijelaza, dok dvije zemlje pregovaraju o normalizaciji odnosa. Istovremeno, Srbija je jedna od rijetkih država Evrope koja Rusiji nije uvela sankcije, a ispitivanja javnog mnijenja pokazuju veliku podršku Rusiji.

U BiH, osim političkih blokada i problema u formiranju vlasti, predstavnici Republike Srpske prijete odvajanjem tog entiteta od ostatka države. Predsjednik RS-a Milorad Dodik u januaru je odlikovao predsjednika Rusije Vladimira Putina, a u septembru 2022. ga je posjetio u Moskvi.

Dva dana prije godišnjice ruske invazije, delegacija Narodne skupštine RS-a posjetila je Moskvu, te prisustvovala zasjedanju Dume, gdje je dočekana aplauzima.

– Vidjeli smo opasno povećanje etničkih tenzija na Zapadnom Balkanu, uključujući veoma zabrinjavajuće prijetnje o secesiji od korumpiranih političara poput Milorada Dodika. Rusija želi da vidi haos u regionu, a Moskva i njeni posrednici podržavaju te prijetnje – kaže članica Kongresa SAD-a Ann Wagner, koja u novom sazivu Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma obavlja funkciju potpredsjedavajuće iz reda republikanaca.

Wagner u Kongresu predstavlja izborni okrug iz države Missouri u kojem žive hiljade osoba porijeklom iz BiH, te je u prošlom sazivu predložila zakon o sankcionisanju ne samo lokalnih nego i stranih aktera koji destabilizuju BiH. Predstavnički dom je usvojio zakon u septembru 2022. godine, a da bi postao važeći mora ga potvrditi i Senat.

– Potrebno je da administracija koristi svoja ovlašćenja za sankcije kako bi odvratila kriminalce i korumpirane političare koji prijete suverenitetu i multietničkom identitetu Bosne – kaže Wagner za Glas Amerike.

U protekloj godini, SAD je izrekao niz sankcija zvaničnicima zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i Dodika. Ipak, mnogi od njih su uprkos sankcijama i danas na ključnim funkcijama.

Mathieu Droin, saradnik Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Washingtonu, navodi da je ruska invazija na Ukrajinu dodatno otežala postojeće komplikacije u nekim od zapadnobalkanskih država.

– Situacija u BiH je najviše zabrinjavajuća, gdje vidimo da postoji veoma snažan politički zastoj između različitih strana. Onda vjerovatno i Rusija tamo podstiče nazadovanje kroz svoje odnose sa srpskim separatistima. Došlo je i do obnavljanja tenzija između Srbije i Kosova, koje nisu direktno povezane sa Rusijom, ali možete vidjeti važne ruske dezinformacione kampanje koje se vode u srpskoj javnosti, koje takođe podstiču tenzije – kaže Droin.

Scott Cullinane, viši savjetnik za odnose sa vladom neprofitne organizacije Zajedno za Ukrajinu, koji je osam godina radio u Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma, kaže da Rusija nastoji da rasplamsa probleme na Zapadnom Balkanu, koji zbog podijeljenosti i konflikata teže odolijeva spoljnim ekonomskim i političkim pritiscima.

– Ruska vlada je širom Evrope bila veoma dobra u korištenju etnonacionalizma, malih i istorijskih razmirica i problema u vezi s religijom, jezikom ili nacionalnošću. Oni ih ne kreiraju uvijek, već ih šire i iskorištavaju – objašnjava on.

Članica Odbora za vansje poslove Zastupničkog doma je i demokrata Dina Titus iz države Nevada. Na njenu inicijativu, u martu 2022. godine, 19 članova Zastupničkog doma je od državnog sekretara Antonyja Blinkena tražilo veći angažman na Zapadnom Balkanu, upravo zbog ruske invazije na Ukrajinu.

– Postalo je očigledno da Rusija pomjera granice na svakom koraku. Svakako sa Srbijom, sa Moldavijom, sa Ukrajinom. I zato smo željeli da budemo sigurni da smo tamo postavili čvrstu granicu, kako Rusija ne bi mogla da proširi svoj utjecaj na područja izvan onih gdje je već bila u ratu sa Ukrajinom – kaže Titus za Glas Amerike.

Prema njenim riječima, angažman SAD-a jeste bio povećan u proteklih godinu dana, ne samo kroz vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini, nego na primjer i kroz poboljšanje odnosa sa Srbijom:

– Vidjeli smo kako se Srbija sada usprotivila i kaže da ne podržava rat u Ukrajini.

Iz State Departmenta za Glas Amerike navode da je “ruski rat razjasnio koliko je urgentan naš rad na pomaganju svim državama Zapadnog Balkana da u potpunosti unaprijede demokratske reforme i ostvare svoje težnje o integraciji u evropske i evroatlantske institucije”.

U pisanom odgovoru na pitanja Glasa Amerike portparol State Departmenta je naveo da su zemlje regiona napravile napredak, ali da je ostalo mnogo nezavršenog posla:

– Ohrabrujemo sve zemlje Zapadnog Balkana da rade na međusobnom priznavanju, uklanjanju trgovinskih prepreka, mirnom razrješenju neriješenih problema iz 90-ih godina, demokratskom napretku i evropskim integracijama. Slobodni i nezavisni mediji su centralna tačka ovih ciljeva, tako da ćemo nastaviti da blisko sarađujemo sa medijima i grupama koje brane medije. Endemska korupcija slabi region, ubrzava odliv mozgova i ide u korist malignoj Rusiji.