Član kartela Tito i Dino ga stavio na spisak za likvidaciju: Upucan nizozemski novinar kojem je prijetio Ridouan Taghi - BH Vijesti

Član kartela Tito i Dino ga stavio na spisak za likvidaciju: Upucan nizozemski novinar kojem je prijetio Ridouan Taghi


U maju 2019. godine novinar Peter de Vries objavio je kako mu je prijetio marokanski kriminalac Riduan Taghi koji je godinama živio u Nizozemskoj. Taghi se do septembra 2019. godine skrivao u Dubaiju u društvu Edina Gačanina Tita. Policijske agencije dokumentovale veze kartela Tito i Dino sa Marokancem Taghijem.

S pet metaka u glavu u utorak je u Amsterdamu upucan nizozemski novinar Peter Rudolf de Vries koji je godinama istraživao kriminal u toj državi, objavila je tamošnja nacionalna televizija. Napadač je pucao iz neposredne blizine, nakon što je novinar Peter de Vris izašao iz studija televizije RTL, gde je učestvovao u snimanju emisije u kojoj je bio redovan gost.

U maju 2019. godine novinar Peter de Vries objavio je kako mu je prijetio marokanski kriminalac Ridouan Taghi koji je godinama živio u Nizozemskoj. Taghi je, prema pisanju nizozemskih medija, stavio De Vriesa na spisak osoba koje planira likvidirati. Nakon objave, Ridouan Taghi, koji je bio u bjekstvu, javio se Peteru R. de Vriesu i ustvrdio da nema potrebe da strahuje za svoj život. Poruku Ridouana Taghia na svom je Twitter nalogu objavio novinar de Vries.

 

“Ridouan Taghi, najtraženiji bjegunac-kriminalac u Nizozemskoj poslao mi je ličnu poruku u kojoj oštro demantira da me želi likvidirati”, napisao je Peter de Vries 15. maja 2019. godine.

Četiri mjeseca kasnije, u Amsterdamu je ubijen advokat Derk Wiersum. Nepoznati napadač ubio ga je neposredno nakon što je izašao iz svoje kuće. Tamošnji mediji objavili su da je Wiersuma upucao čovjek s kapuljačom koji je, potom, pješke pobjegao s mjesta zločina. Wiersum je bio advokat zaštićenog svjedoka u predmetu protiv narko mafije u Holandiji. Jedan od kriminalaca kojeg holandski i svjetski mediji vezuju sa ovim slučajem je Ridouan Taghi.

Ridouan Taghi

Autor ovog teksta, pišući tada za Žurnal, objavio je da se marokanski ubica Taghi nalazi u Dubaiju gdje mu je utočište pružio Edin Gačanin Tito, vođa narko kartela Tito i Dino koji je i nastao u Nizozemskoj. Dva mjeseca kasnije, 16. decembra 2019. godine Taghi je uhapšen u Dubaiju.

Vijest o Taghijevom hapšenju u Dubaiju objavio je i britanski Guardian navodeći da je uhapšen jedan od šefova bande krijumčara kokainom.

“Za njim se tragalo po međunarodnim potjernicama zbog ubistva i trgovine drogom”, naveo je Guardian. 

Prema dokumentima policijskih agencija koji su u posjedu Istrage, Riduan Taghi je bio jedan od saradnika Edina Gačanina Tita, bh. državljanina koji je svoj narko biznis započeo u nizozemskom gradu Breda.

policija dokumentovala veze Tita i Taghia

Kako se može vidjeti iz ovog dokumenta, policijske agencije su dokumentovale veze Edina Gačanina Tita sa Ridouanom Taghijem, ali sa šefovima italijanske Camore i poznate irske kriminalne organizacije koju predvodi porodica Kinahan. (Istraga.ba)