ĆERIMAGIĆ: Bonske ovlasti su mrtve. Zapad nas je prepustio nemilosti Dodika


Ne postoji volja da OHR zabrani politički rad i javno djelovanje političkom lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku, da nema planova da NATO rasporedi vojnike u Brčkom, da nema rata jer to ne žele Srbija i Hrvatska, te da su oštre sankcije moguće samo ako Dodik organizira referendum čije je moguće raspisivanje najavio pred kraj godine

“Bonske ovlasti su mrtve. Barem u onim dijelovima Bosne i Hercegovine u kojima ih politički akteri ne priznaju,”, ocjenjuje stariji analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) Adnan Ćerimagić.

Analizirajući jutrošnje izjave Gabriela Escobara, zvaničnika SAD-a zaduženog za zapadni Balkan i dešavanja u našoj zemlji, Ćerimagić poručuje da “je pozicija SAD-a kako sve dok nema zvanične secesije i/ili sukoba, unutrašnje (pre)uređenje BiH, čak i kada se do njega dolazi jednostrano i protivustavno, ostavljeno je na volju lokalnim akterima”. Dodajući da takve akcije lokalnih aktera dolaze uz neku cijenu izvana, ali da je ta cijena nedovoljno velika da zaustavi ili promjeni ponašanje onih koji se bave neustavnim preuređenjem BiH.

Ćerimagić ističe i da Sarajevo i institucije na državnom nivou su primorani da biraju između dva loša izbora:

“Prvi, da nadgledaju poništavanje mnogih reformi koje su konsolidovale državu i nadgledaju njenu transformaciju u neku kombinaciju današnje BiH i Moldavije

Drugi izbor je da iskoriste neke od ustavnih i zakonskih (i neke od neustavnih u nezakonitih) mjera koje su im dostupne, od pravosuđa do onih ekonomskih, kako bi povećale cijenu Dodikovih aktivnosti – i nadati se da će uspjeti – ali u srednjoročnom periodu doći u opasnosti da ih SAD i EU vide kao “dio problema”.

On zaključuje kako “je u ovom trenutku EU jedina vanjska sila koja bi mogla zaustaviti i preokrenuti Dodikove akcije. Ali za Brisel, današnja BiH nije priča o uspjehu. Niti je ikada bila. A Moldavija je na ivici početka pristupnih pregovora”.

 

On je analizirao i jučerašnji istup specijalnog izaslanika State Departmenta za zapadni Balkan Gabriela Escobara u Hrvatskoj.

Naveo je da je jasno da ne postoji volja da OHR zabrani politički rad i javno djelovanje političkom lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku, citirao Escobara da nema planova da NATO rasporedi vojnike u Brčkom, da nema rata jer to ne žele Srbija i Hrvatska, te da su oštre sankcije moguće samo ako Dodik organizira referendum čije je moguće raspisivanje najavio pred kraj godine.