BRUKA OBRAZOVNOG SISTEMA! PROFESORKA KOJOJ SU UČENICI IZMAKLI STOLICU DRŽAĆE SAMO 1 ČAS U ŠKOLI! Platu će zarađivati u biblioteci

Profesorka engleskog iz Tehničke škole u Trsteniku Marija Stevanović, koju su u novembru prošle godine trojica učenika maltretirali i ponizili izmakavši joj stolicu pa video-snimak plasirali na društvene mreže, u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi se prvo našla na listi kao tehnološki višak, o čemu je Kurir već pisao, a sada joj je zvanično dato da predaje samo jedan čas nedjeljno, i to djeci kojoj je razredna!

Ostatak plate zarađivaće radeći u biblioteci u dvije osnovne škole i opet neće imati pun fond, već samo 77 odsto!

Skromna profesorka, vidno razočarana, kaže za Kurir da joj se javio jedan advokat koji želi besplatno da je zastupa ukoliko se odluči da pokrene tužbu protiv škole.

– U dogovoru s njim ću vidjeti koje ću dalje korake preduzeti. U osnovnoj školi u Čitluku kod Kruševca su mi prihvatili preuzimanje dijela fonda. To je 16 odsto fonda u školskoj biblioteci, a u OŠ “Živadin Apostolović” u Trsteniku sam zadržala 56 odsto fonda, takođe za rad u biblioteci. Ukupno imam 77 odsto za rad u biblioteci i nastavi, jer u to ulazi pet odsto koje čini taj jedan čas engleskog nedeljno koji ću držati u Tehničkoj školi u Trsteniku svom odjeljenju, koje je treći razred – objašnjava  profesorka i dodaje:

– Uzevši sve to u obzir, plata će mi biti nešto više od 60.000 dinara, što je za 20.000 dinara manje nego što sam imala dosad. To uopšte nije mali iznos za jednu samohranu majku.

Milorad Antić, predsjednik Foruma srednjih stručnih škola, naglašava da ova profesorka ima punu podršku Foruma, kao i da im se u svakom trenutku može javiti u vezi sa svojim problemom.

– Očigledno je da se niko nije potrudio da nađe neku alternativu za nju. Držanje samo jednog časa nedjeljno u jednoj školi čak nije ni pedagoški. Nakon maltretiranja i nasilja koja je preživjela sigurno su joj ostale nekakve posljedice.

Ona sad nakon svega toga mora da radi čak u tri različite škole kako bi zaradila platu umjesto da joj se nađe adekvatan posao u jednoj kako bi znanje i vaspitanje mogla da prenese djeci – ističe Antić za Kurir.

On smatra i da je ovde komisija za bodovanje liste za tehnološki višak Tehničke škole kriva ako je zaista nije obavijestila o tome koja dokumenta su zaista potrebna za bodovanje:

– Ukoliko je to zaista tako, ima elemenata za tužbu. Još jednom apelujem na školsku upravu Kraljevo, kojoj Trstenik pripada, da nađu ovoj ženi koja je doživela traume posao u jednoj školi sa adekvatnom zaradom.

Kako Kurir saznaje od izvora iz Trstenika, u petak je ispred Tehničke škole organizovan protest građana i nastavnika kao podrška nastavnici koja se u školi gdje je ponižena našla na listi za tehnološki višak:

– Na protestu je bilo tridesetak građana i troje nastavnika iz škole. Sada se mnogi i plaše da joj daju podršku da ne bi snosili sankcije. U školi je, inače, više ljudi postalo tehnološki višak, a po zakonu se i nastavnica engleskog našla među njima. Direktor zakonski ne greši, ali je u njenom slučaju ona moralno i etički mogla da dobije procente u ovoj školi. Inače, u školi je katastrofa.

Iz Ministarstva prosvjete rekli su ranije za naš list da je nastavnica podnijela zahtjev jednoj školi za dopunu norme, jer joj je, kao i drugim nastavnicima u Tehničkoj školi, umanjena norma zbog smanjenja broja đaka i odjeljenja.

(Kurir.rs)