BROJNE KRITIKE NA NASTUP SCHMIDTA U BRISELU IZA ZATVORENIH VRATA: Šuplja priča visokog predstavnika ostavila gorak ukus - BH Vijesti

BROJNE KRITIKE NA NASTUP SCHMIDTA U BRISELU IZA ZATVORENIH VRATA: Šuplja priča visokog predstavnika ostavila gorak ukus


Schmidt u Briselu: BiH mora iskoristiti historijsku priliku. Razmjena mišljenja sa Schmidtom je bila prilično razočaravajuća jer se činilo da nema razumijevanja za razloge zbog kojih je kritikovan. Schmidt se posljednjih mjeseci krio od javne debate. Svi poslanici iz Hrvatske, od Picule do Zovko, hvalili su njegovu odluku od 2. oktobra. Onda su slijedila pitanja drugih: Jedan od kolega je pitao visokog predstavnika za kakvu se BiH zalaže – onu po planu Cvetković-Maček ili onu po dogovorima Miloševića i Tuđmana iz Karađorđeva. On ga je prosto izignorirao. Nije jasno odgovorio ni na pitanje da li ima “dil s Miloradom Dodikom po pitanju državne imovine. Imali smo najtipičniju šuplju priču Schmidta

Visoki predstavnik Christian Schmidt boravi u Briselu gdje je već održao sastanke sa visokim evropskim zvaničnicima. 

Tokom svog boravka u Briselu podijelio je informacije sa Odborom za vanjske poslove o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Naglasio je da BiH mora iskoristiti svoju historijsku priliku nakon sticanja statusa kandidata.

Zastupnica Evropskog parlamenta Tineke Strik oglasila se nakon održanog sastanka iza zatvorenih vrata sa visokim predstavikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom održanog jutros u Odboru za vanjske poslove (AFET) Evropskog parlamenta.  

– Razmjena mišljenja sa Schmidtom je bila prilično razočaravajuća jer se činilo da nema razumijevanja za razloge zbog kojih je kritikovan. Moj razlog zašto sam tražila ovaj sastanak je bio da osiguram određeni stepen odgovornosti prema građanima BiH pogođenim njegovim odlukama. S obzirom na to da se gospodin Schmidt posljednjih mjeseci krio od javne debate, smatram da je održavanje ovog sastanka iza zatvorenih vrata zaista problematično, jer me to također sprečava da u javnosti komentarišem šta je ko tačno rekao tokom sastanka.

Ali mogu reći da sam izrazila svoju ozbiljnu zabrinutost i zbog sadržaja i vremena njegove odluke od 2. oktobra. Ona učvršćuje podjele, umjesto da se kreće ka inkluzivnom društvu. Promjena izbornih pravila retroaktivno je zabluda prema glasačima i stvara nepovjerenje. Rekla sam mu da ne razumijem njegovu strategiju, zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a, oduzimajući im sve poticaje da učestvuju u pregovorima o prijeko potrebnim demokratskim reformama za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava. Činjenica da gospodin Schmidt odbija da se uključi u javnu raspravu dodatno podriva legitimitet njegovih odluka, a ja sam ga pozvala da se objasni javno – navela je Strik.

IZA ZATVORENIH VRATA: “Prosto sam zaprepašten”

Umjesto visprenog, iskusnog njemačkog poslanika i političara, pred sobom smo imali nemuštog i defanzivnog prosječnog advokata koji nam je nastojao oduzeti vrijeme tumačenjem nekih ispraznih propisa.

Na kraju saslušanja, moj je dojam da je jako zabrinjavajuće da je jedan takav čovjek na tako bitnoj poziciji”, kaže jedan od poslanika Evropskog parlamenta.

Naši sagovornici iz ove institucije Evropske unije nisu bili voljni govoriti imenom i prezimeno i zato jer je sjednica bila zatvorena za javnost.

No, dodaju da će svakako oni koji su bili na sastanku prepoznati ko su…

Drugi sagovornik prenosi nam da je Schmidtu “bilo jako ugodno dok su ga hvalili poslanici iz Hrvatske”.

“Svi oni, od Picule do Zovko, hvalili su njegovu odluku od 2. oktobra.

A onda su uslijedila naša sasvim direktna pitanja.

Jedan od kolega na kraju je pitao visokog predstavnika za kakvu se BiH zalaže – onu po planu Cvetković-Maček ili onu po dogovorima Miloševića i Tuđmana iz Karađorđeva. On ga je prosto izignorirao. Za mene, to je više nego opasna manifestacija.

Gledali smo visokog predstavnika kojem gode hrvatski komplimenti, a onda smo ga vidjeli kako sve više gubi živce suočen sa našim konkretnim pitanjima.

Razgovor je završen sve nervoznijim Schmidtom koji je počeo čak i ton podizati.

Onda je saslušanje završeno”, kažu sagovornici Politicki.ba.

Saznajemo i da je došlo do “okršaja” između Željane Zovko (HDZ) i poslanika iz drugih grupacija.

“Ona je pokušala odbraniti Schmidta. Naravno, u priču je uvela i Željka Komšića i optužila ga da podržava Iran zbog neke rezolucije u UN. I ona je izgubila živce i njen nastup neslavno je završio”, prenose nam sagovornici iz Evropskog parlamenta.

Navode i da se visoki predstavnik hvalio da će BiH dobiti konačno državnu vladu koja će provoditi reforme. Odbio je odgovoriti na pitanje kako će se to desiti sa dvije ekstremno-nacionalističke stranke – HDZ i SNSD – u vlasti.

Odbio je odgovoriti i na direktno pitanje šta su ustupci koje je HDZ BiH dao za nametanje od 2. oktobra koje im direktno ide naruku.

“Ako je ovo visoki predstavnik, a jeste, ja sam izrazito zabrinuta za budućnost BiH” kaže jedan od naših izvora.

Dodaje da “Christian Schmid, osim dijela iz Evropske narodne stranke, nema podršku Evropskog parlamenta”.

Drugi izvor prenosi i da je bilo pitanje da li visoki predstavnik ima “dil s Miloradom Dodikom po pitanju državne imovine”.

“Ni tu nisam dobio jasan odgovor. Umjesto toga uslijedila je nervozna reakcija u kojoj je visoki predstavnik rekao da “nema dilove nisakim”.

Neko od kolega je pitao – zašto se bavio samo Domom naroda F BiH i smije li i pomisliti da intervenira u Rs.

Dobio je ignoriranje.

U jednom momentu Schmidt nam se požalio da je ‘jako teško pregovarati s bh. političarima’.

A koji su to politički pregovori laki? Ja ih ne znam.

Moj ukupni utisak je jako loš.

Od visokog predstavnika očekuje se da ima viziju evropske BiH, a ne da brblja o pravnim formulacijama koje nikoga ne zanimaju. On nije, mada nam se tako predstavljao svo vrijeme, neki “ćato” neke pravne međunarodne savjetodavne ustanove. On je čovjek čije djelovanje i ponašanje ima posljedice na svakodnevni život svakog građanina Bosne i Hercegovine”, kaže jedan od sagovornika Politicki.ba iz Evropskog parlamenta.

“Imali smo najtipičniju šuplju priču. I to je kod mene ostavilo jako gorak ukus. Vrlo sam zabrinut”, rezimira drugi naš sagovornik današnje saslušanje Christiana Schmidta pred Evropskim parlamentom.