BRITANSKI OBAVJEŠTAJCI OBJAVILI NOVU KARTU RATA U UKRAJINI: “Ilegalna i ničim izazvana invazija se nastavlja”


U svom jutarnjem izvještaju Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine kaže da ukrajinske trupe nastavljaju odbijati napade ruskih snaga na glavni grad Kijev.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je objavilo kartu sukoba u Ukrajini.

“Ilegalna i ničim izazvana invazija na Ukrajinu se nastavlja. Karta ispod je najnovije ažuriranje obavještajne službe o situaciji u Ukrajini – 26. marta 2022.”, piše u objavi na Twitteru.

Jutros je britansko ministarstvo objavilo da Rusija i dalje opsjeda niz velikih ukrajinskih gradova uključujući Harkiv, Černihiv i Mariupolj.

“Ruske snage nisu spremne poslati pješaštvo u gradove, radije se oslanjaju na neselektivno korištenje zračnog i topničkog bombardiranja u pokušaju demoralizacije obrambenih snaga. Vjerojatno će Rusija nastaviti granatirati urbana područja jer želi ograničiti svoje već značajne gubitke, po cijenu daljnjih civilnih žrtava”, navodi se u izvještaju.

U svom jutarnjem izvještaju Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine kaže da ukrajinske trupe nastavljaju odbijati napade ruskih snaga na glavni grad Kijev.

Ukrajinska vojska priopćila je da su ruske snage imale poteškoća s angažiranjem kvalitetnog osoblja i podmirivanjem gubitaka pretrpljenih tijekom invazije, dijelom zbog utjecaja međunarodnih sankcija.

Stožer tvrdi i da je ruska oprema u lošem tehničkom stanju zbog ranijeg nemara i dugotrajnog skladištenja. To utječe na sposobnost Rusije da održi potreban tempo i postigne konačni cilj rata, navodi se u priopćenju.

Međutim, to nije spriječilo Rusiju da nastavi s napadima te nanese štetu ukrajinskim snagama, dodaju.

U izvještaju se navodi i da je Moskva razmjestila maksimalan broj jedinica na teritorij Krima i uz područja Hersonske, Zaporoške, Mariupoljske i Donjecke regije, kako bi suzbila otpor stanovnika.

U oblastima Donjecka i Luganska ukrajinske snage su odbile ruske napade i uništile 8 tenkova i 11 vojnih vozila, kaže ukrajinski stožer i navodi da su ukrajinske jedinice protuzračne obrane srušile 3 zrakoplova i 3 bespilotne letjelice koje pripadaju Rusiji.