BRITANSKA PARLAMENTARKA HELIĆ PITA AMERIČKI KONGRES: Nakon očiglednog neuspjeha na Balkanu, je li vrijeme za reviziju loše američke politike


Obzirom na očigledan neuspjeh politike SAD-a i EU na zapadnom Balkanu tokom više od 15 godina, zašto Kongres ne bi zahtijevao nezavisnu i sveobuhvatnu transatlantsku reviziju politike? Specijalni savjetnik Derek Chollet i posebni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan danas bi trebali odgovarati na pitanja senatora – članova Vanjsko-političkog odbora Senata SAD. “State Department je gurao Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da nametne promjene izbornog sistema te države dva puta u šest mjeseci kako bi se postigao željeni politički ishod. Koje moguće opravdanje možete ponuditi za to?”

Pred današnje saslušanje visokih zvaničnika State Departmenta u Senatu Sjedinjenih Američkih Država, Vijeće za demokratizaciju politike (DPC), nevladina globalna organizacija, postavila je nekoliko pitanja na koja bi funkcioneri administracije Joea Bidena trebali odgovoriti.

Arminka Helić, članica Doma lordova Parlamenta Velike Britanije podijelila je njihov post na Twitteru.

Specijalni savjetnik Derek Chollet i posebni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan danas bi trebali odgovarati na pitanja senatora – članova Vanjsko-političkog odbora Senata SAD.

Think tank DPC predložio je ova pitanja:

– Kako Vlada SAD može braniti svoju politiku prema Srbiji i Vučiću kao njenom centru, u svjetlu devastirajućeg teksta u The New York Timesu u kome su detaljno iznesene kriminalne, nasilničke i anti-demokratske veze koje su isprepletene sa srbijanskom politikom i društvom i koje oblikuju pristup Srbije prema regionu. To se najbolje manifestira kroz kvazi-zvaničnu ideologiju “srpskog sveta” koja prijeti da destabilizira susjede Srbije?

– Američko zalaganje za “Otvoreni Balkan” legitimira iredentističke ambicije Srbije i pospješuje apetite premijera Albanije Edija Rame, a sve na štetu Crne Gore, Kosova, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Time se potkopava iako ne bez mahana, korisni Berlinski proces?

– State Department je gurao Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da nametne promjene izbornog sistema te države dva puta u šest mjeseci kako bi se postigao željeni politički ishod. Koje moguće opravdanje možete ponuditi za to?

– Obzirom na očigledan neuspjeh politike SAD-a i EU na zapadnom Balkanu tokom više od 15 godina, zašto Kongres ne bi zahtijevao nezavisnu i sveobuhvatnu transatlantsku reviziju politike, stoji u pitanjima DPC-a.

Saslušanje Cholleta i Escobara planirano je za sutra u 10:30 po vašingtonskom vremenu.