Bošnjaci Prozora još čekaju pravdu


Na području općine Prozor tokom rata ubijeno je oko 300 Bošnjaka. Za njih više od 50 još uvijek se traga. Na današnji datum prije 28 godina pripadnici HVO-a od zarobljenih Bošnjaka iz Prozora formirali su takozvani živi štit, te na taj način spriječili napredovanje Armije Bosne i Hercegovine na tom području.

Teškim koracima, prašnjavom planinskom stazom danas su koračale nove generacije. Istim onim putem kojim su 31. jula 1993. vezanih ruku u takozvanom živom štitu ispred puščanih cijevi pripadnika HVO-a, vođeni njihovi najbliži, rodbina i prijatelji.

„54 logoraša su izveli iz Srednjoškolskog centra. S ovog lokaliteta su krenuli pješke, izuli su ih bose, vezali telefonskim kablom oko vrata i ruku vezanih iza leđa i gonili prema Crnom vrhu. Na Crnom vrhu su ubili 24 logoraša u živom štitu!“ kaže Suljo Kmetaš, predsjednik udruženja logoraša Prozor.

Među onima koje su pripadnici HVO-a ubili je i sin Alije Šabića. Drhtavom rukom i sa suzom u oku, prisjeća se tih teških dana za Bošnjake Prozora.

„To ja ne mogu nikada zaboraviti, niti ću zaboraviti. Ja ne mogu pozdraviti te ljude. A ostale ljude… Ne mogu reći da smo svi isti. Ima njih jedan dio, koji su izvršili zločin na ovom mjestu, a oni i danas šetaju čaršijom pognute glave.“

Ono što posebno uznemirava, ali i boli porodice žrtava je činjenica da za ovaj zločin niko nije odgovarao.

„Oni najveći krivci, nalogodavci kao i izvršioci nisu kažnjeni. Razbježali su se u Hrvatsku! Mi smo ovo dokumentovali i predali Tužiteljstvu. Razočarani smo u rad pravosudnih institucije. Jer, u ovom slučaju se znaju i izvršioci i nalogodavci“, govori historičar Mesud Hero.

Ovi ljudi još jednom su pozvali nadležne organe da reaguju. Pomirenja i bolje budućnosti u BiH ne može biti bez pravde i istine. Bošnjaci Prozora, kažu, na to još čekaju.

federalna.ba