Bosna i Hercegovina 2022: Od “non-papera” do puzajućeg rata


Ugledni Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, koji ima specijalni konsultativni status pri Ekonomsko-socijalnom vijeću UN-a u New Yorku redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i svijetu.

U najnovijoj opsežnoj analizi „Bosna i Hercegovina 2022: Od ‘non-papera’ do puzajućeg rata“ bavi se aktuelnom uzavrelom političkom situacijom u našoj zemlji s aspekta implikacija dešavanja u širem regionu.

Od situacije u Ukrajini koja može eskalirati u vojni sukob i političkog stanja u EU gdje se pod patronatom mađarskog premijera Viktora Orbana i uz pomoć Rusije okupljaju krajnji desničari do odnosa između zvaničnog Beograda i Prištine i pokušaja prekrajanja granica u čiju svrhu su plasirani u javnost „non-paperi“ koji se pripisuju premijeru Slovenije Janezu Janši, IFIMES vidi koordiniranu akciju napada usmjerenih iz Orbanovih obavještajnih manevara i prema Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Posebno zanimljiv osvrt u ovoj analizi IFIMES daje na činjenice koje ukazuju na to da je Federacija BiH trenutno kičma ekonomskog sistema države BiH i upravo je se zbog toga pokušava podrivati kroz ekonomsko slabljenje, ispunjenje ciljeva tvrde struje HDZ politike te montirane sudske procese.

“U Federaciji BiH (51% teritorije BiH) odvija se tri četvrtine ekonomskih tokova u BiH. Kičma ekonomskog sistema države je Federacija BiH, koja je i u periodu korona krize ostvarila budžetski suficit od 120 miliona KM. Preko kriminalne i nezakonite raspodjele prihoda u Upravi za indirektno oporezivanje, kojom u ime Federacije BiH i države upravlja HDZBiH, više od 800 miliona KM se godišnje neopravdano i nezakonito isplaćuje entitetu Republika Srpska. Od tog iznosa jedan dio sredstva namijenjen je i za korupciju stranih zvaničnika, koji djeluju protiv BiH i njenih građana (i privrednih subjekata), koji kao poreski i drugi obveznici uplaćuju ta sredstva”, analizira, između ostaloga, IFIMES.

Dalje se ističe kako Dragan Čović i HDZBiH blokiraju formiranje nove Vlade Federacije BiH, odnosno implementaciju izbornih rezultata iz 2018., uvjetujući formiranje nove Vlade FBiH donošenje novog izbornog zakona po HDZ-ovoj mjeri.

“Radi se o klasičnoj namjernoj opstrukciji i destabilizaciji (učešće u obavještajnoj operaciji „Kula“), jer je Čoviću jasno da se ne može donijeti izborni zakon po njegovoj želji i mjeri, kako bi njemu bilo osigurano da ponovno bude izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda”, navodi se dalje.

U nastavku IFIMES elaborira činjenice o obavještajnoj operaciji kodnog imena “Kula”, koja je, kako se navodi u analizi, koordinirana iz desničarskih političkih vrhova iz Budimpešte, te koja putem „respiratora“ ruši državu BiH.

“Montirana afera „Respiratori“, kao dio obavještajne operacije „Kula“ nema stvarne povezanosti sa nabavkom respiratorima i nije uzrok nego povod da se procesuira premijer FBiH Fadil Novalić i dodatno oslabi Vlada FBiH i umanje njeni postignuti rezultati. Konačni cilj je rušenje ekonomskog sistema Federacije BiH, kao faze u rušenju države Bosne i Hercegovine. Odvijaju se napadi na Novalićeve najbliže saradnike i vrši nezakonito prisluškivanje, vrše prijetnje i pritisci od tužilaca. Prijetnje zaposlenima u kabinetu premijera Novalića i slične aktivnosti su nezakonita postupanja tužilaca i ometanje pravde. Ne iznenađuju pritisci i zastrašivanje njegovih najbližih saradnika. Sve se radi sa ciljem, da se dodatno oslabi i i osami premijer Novalić sa krajnjim ciljem njegovog potpunog slamanja. U tome zasada nisu uspjeli. ”, kaže se u izvještaju IFIMES-a.

Institut zaključuje da je jedan od ključeva razbijanja BiH napad na ekonomsko-monetarni sistem BiH.

“Prema premijeru Fadilu Novaliću se primjenjuje sličan način obavještajnog djelovanja, koji je primjenjivan prema Anti Markoviću, predsjedniku Saveznog izvršnog vijeća (Vlade) SFRJ ili u samim počecima izazivajući aferu “Agrokomerc” u urušavanju ekonomskog sistema jedne države. BiH je blokirana država, a u rukama negatora holokausta i genocida je izvršna, zakonodavna i sudska vlast. U takvim okolnostima Vlada Federacije BiH uspijeva održati BiH „u životu””, navodi se u analizi IFIMES-a.

“U naelektrisanoj atmosferi u BiH na ulice su početkom decembra 2021. izvedeni rudari, na koje stanovništvo vrlo emotivno reagira. Namjera je bila, da se pokrene talas nasilja za koje će optužiti bošnjački politički faktor i tako započeti sukob. Jedan dio aktera u Sarajevu je nesvjesno uvučen u obavještajnu operaciju „Kula“, dok se jedan dio svjesno uključio i nagrađen je za tu ulogu. Tu su pojedinci i iz pravosudnog sistema, posebno tužioci. Pošto je taj dio obavještajne operacije „Kula“ raskrinkan došlo je do modifikacije obavještajne operacije „Kula“. Radi se o tome da će u narednom periodu doći do izbijanja sukoba na području Unsko-Sanskog kantona (USK) u kojem dominanto živi bošnjačko stanovništvo. Već je na djelu destabilizacija kroz pokrenute štrajkove, političku nestabilnost u kantonalnim vlastima, jačanje „autonomaša“ Fikreta Abdića i to će se intenzivirati u narednom periodu”. Tome treba dodati plansko usmjeravanje migranata sa Bliskog istoka u taj kanton. Cilj je pokrenuti oružani sukob među Bošnjacima tog područja, koji je inače i započet ratne 1993.godine, kako bi se bošnjački politički faktor (a ne srpski i/ili hrvatski politički faktor) optužio za početak oružanog sukoba, a Bosna i Hercegovina pokazala neodrživom, jer bi se pokazalo da se u njoj čak i Bošnjaci međusobno sukobljavaju. upozorava IFIMES.

U analizi se apostrofira i da “ukoliko se ne zaustavi destruktivno djelovanje Bosna i Hercegovine ide ubrzano od „non-papera“ ka „puzajućem ratu“ i svi u tom lancu ukoliko se utvrdi njihova odgovornost mogu biti sankcionirani.”

“Bosna i Hercegovina ne bi bila dovedena u postojeću situaciju da su institucije pravosuđa pravovremeno odgovarajuće djelovale protiv svih onih koji krše ustav i zakone te ugrožavaju mir i stabilnost”, zaključuje se, između ostaloga u analizi IFIMES-a čiji kompletan sadržaj se može pročitati ovdje.

(Vijesti.ba)