BOSANSKI RECEPT ZA RUŠENJE ERDOGANA: Turska “Šestorka” ujedinjena protiv Erdogana, Kemal Kilicdaroglu kandidat opozicije


„Šestorka“ u Turskoj za izbore koji se održavaju 14. maja jednoglasno je predložila predsjednika CHP-a (kemalističke stranke) Kemala Kilicdaroglua

Iako je Iyi Parti, čija je predsjednica Meral Aksener u petak izašla iz koalicije, danas je slika ipak drugačija.

Podsjećamo, Aksener nije podržavala kandidaturu Kemala Kilicdaroglua, te je smatrala da na megdan Erdoganu trebaju izać jedan od gradonačelnika Istanbula i Ankare, Ekrem Imamoglu, odnosno Mansur Yavas.

Tako je opozicija u Turskoj nakon dugo godina ponovo ujedinjena, te vjeruju da će zajedničkim snagama uspjeti poraziti Erdogana 14. maja.

 

Međutim, kao potencijalni nezavisni kandidat u turskim medijima se spominje i Muhareem Ince, koji je 2018. godine bio žestok protivnik Erdoganu ispred CHP-a. Ince uživa veliku podršku naroda, te mnogi vjeruju da je ovako ujedinjena opozicija trebala upravo Incea predložiti kao kandidata.

Nagađanja su pak da će Ince odnijeti veliki broj glasovu Kilicdarogluu što bi mogla biti prilika za Erdogana da već u prvom krugu osigura predsjednički mandat.

Podsjećamo, partije Šestorke čine CHP, Saadet partisi, Demokrat parti, DEVA partisi,  Gelecek partisi i Iyi parti.