BIVŠI SVJETSKI PRVAK U BOKSU VLADIMIR KLIČKO: “Ako se Rusiju ne zaustavi u Ukrajini, krenut će dalje”


“Gdje god se pojavila ruska vojska, došlo je do genocida ukrajinske populacije. Oni kažu da je Ukrajina historijska greška i da nemamo pravo postojati”, dodao je.

Bivši svjetski prvak u boksu Vladimir Kličko u N1 Studiju uživo govorio je o situaciji u Ukrajini. Govorio je o stanju u lučkom gradu Mariupolju, a komentirao je i kako izgleda život u glavnom gradu Kijevu gotovo dva mjeseca nakon početka ruske invazije.

Komentirao je najprije stanje u Mariupolju. “Trenutno je situacija u Mariupolju strašna, civili, ranjenici su i dalje ondje, kao i ukrajinska vojska. Sedmicama su bez električne energije, hrane i vode.”

Dodao je da su više puta pokušavali otvoriti humanitarne koridore, ali oni nisu funkcionirali. “Situacija je vrlo nestabilna.”

“Ako se Rusiju ne zaustavi u Ukrajini, oni će krenuti dalje, kao što su najavili u svojoj propagandi da je Ukrajina samo početak”, kazao je Kličko.

“Gdje god se pojavila ruska vojska, došlo je do genocida ukrajinske populacije. Oni kažu da je Ukrajina historijska greška i da nemamo pravo postojati”, dodao je.

“Iza svakog ubistva stoji osoba s imenom”

Naglasio je da su ukrajinski “civili silovani, mučeni i ubijani”.

“Iza svakog ubistvaa, silovanja i mučenja stoje ljudi s imenom i prezimenom koji su to učinili”, rekao je Kličko.

Može li Putin biti osuđen za ratne zločine? “Prije invazije lideri slobodnog svijeta više puta su rekli Rusiji da ako ovo učini, posljedice će biti snažne. Već 57 dana traje rat, a posljedice snosi ukrajinski narod”, kazao je Kličko.

Dodao je da se nada da će pravda doći. Kličko je rekao da će se Ukrajinci boriti za slobodu. “Ukrajina je naš dom, tamo su naše porodice. Siguran sam da bi svaka druga nacija učinila isto – ne da se preda, već da se bori. Nećemo biti na koljenima poput robova, nego ćemo živjeti unutar europske porodice.”

Naglasio je da Ukrajinci imaju snažnu volju koja je jača od bilo kojeg oružja.

“Ako mi ne uspijemo, i vi ćete podbaciti”

Komentirao je i mrzi li Ruse zbog svega što čine u Ukrajini. “Ja sam napola Rus. Moja majka je Ruskinja, otac Ukrajinac. Ja sam Ukrajinac. Ne radi se o nacionalnosti, nego o ljudima koji čine zločine u Ukrajini, radi se o Putinovom režimu koji laže vlastitom narodu i odveo ga je u ovaj besmisleni rat.”

Naglasio je da ovdje nije riječ o nacionalizmu. “Mi ćemo ustati protiv ovog rata. Historija je pokazala da se ne radi o nacionalnosti, boji kože, vjeri, nego onome što činite.”

“Ako mi ne uspijemo, i vi ćete podbaciti jer smo svi povezani, Ukrajina je u srcu Europe”, rekao je Kličko i dodao da je Ukrajini potrebna pomoć. “U protivnom, posljedice će biti razarajuće i za vas. Nemojte misliti da je Ukrajina daleko.”

Dodao je da nije dovoljna samo finansijska i humanitarna pomoć, nego da je Ukrajini potrebno i oružje jer se “ne mogu braniti golim rukama”.

Kličko je komentirao i kako trenutno izgleda život u glavnom gradu Kijevu. “Život u glavnom gradu se vraća koliko-toliko u normalu.”

No dodaje da očekuju da će Rusi opet ciljati Kijev. “Očekujemo da će se vratiti i stoga se pripremamo za povratak ruske vojske. Činimo sve što je moguće da se zaštitimo.”

(SB)