Bivši lider proruskih separatista tvrdi da ruska vojska nije postigla nijedan strateški cilj u Ukrajini /VIDEO/


Igor Girkin, poznat pod ratnim imenom Strelkov, bivši lider proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, čovjek kojeg je Putin 2014. godine odlikovao zlatnim ordenom za ulogu u okupaciji ukrajinskog poluostrva Krima, održao je jučer konferenciju za medije na kojoj je optužio rusku vojsku da nije ostvarila nijedan strateški cilj u dosadašnjem ratu u Ukrajini.

“29 dana specijalne operacije je prošlo, ni u jednom smjeru nije dostignut nijedan strateški uspjeh”, poručio je razočarani Girkin, dodajući da se dopustilo Ukrajincima da sprovedu mobilizaciju i poduzmu kontraofanzivu.
Također, dodao je da zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov u svojim izvještajima nigdje ne spominje informacije koje je on iznio.

Igor Strelkov: Od krvavog Višegrada i Dodikovog prijatelja do pakla Ukrajine

Strelkov je učestvovao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, zajedno sa, kako se procjenjuje, najmanje 700 ruskih dobrovoljaca.
Tokom 2014. ovog su ruskjog bandita mediji u Srbiji opisivali kao „ruskog Ramba“, odnosno “neustrašivog i hladnokrvnog komandanta koji je prva ratna iskustva stekao kao dobrovoljac u Bosni”.
On je u Bosni bio od novembra 1992. do marta 1993. u Drugom ruskom dobrovoljačkom odredu, navedeno je.

Svoja sjećanja iz Bosne Igor je prvi put objavio u moskovskom desničarskom nedeljniku “Zavtra” 6. januara 1998. U redakciji lista se upoznao sa Aleksandrom Borodajom, kasnije premijerom samoproglašene tzv. Ddonjecke republike.

Strelkov je u svojim tekstovima opisivao gnusne ratne detalje, ističući kako je došao da se bori protiv “muslimanskih divljaka”, jer je osjećao dužnost da bude na strani “svojih pravoslavaca”.

Publicista Aziz Tafro, autor knjige “Ruski i grčki plaćenici u ratu u Bosni i Hercegovini” ranije je potvrdio je da je Igor Girgkin, prema informacijama s kojima raspolaže, zaista učestvovao u agresiji na BiH.

Naime, Tafro je u pisanju knjige koristio dokumente koje je dobio iz Moskve od raznih političkih partija i Ministarstva pravde Ruske Federacije te dokumentaciju Haškog tribunala.

“Igor Girkin Strelkov, poznati međunarodni terorist, je u oktobru odnosno novembru 1992. godine došao sa Kozacima u Višegrad, gdje je ratovao kao pripadnik Prvog kozačkog polueskadrona. U to vrijeme u Višegradu su postojale dvije jedinice: Drugi ruski dobrovoljački odred i Prvi kozački polueskadron. Nakon gubitaka i atentata Kozaka na njihovog komandanta, Aleksandra Zagrabova, te jedinice se spajaju i Drugi objedinjeni ruski dobrovoljački odred. Dobili su prekomandu i ratovali na području Prače. Nakon pogibije njihovog komandanta, oni ratuju na području Sarajeva “, izjavio je Tafro za domaće medije.

SAFF