BIVŠI DIREKTOR CIA-e: Ukrajina će se suočiti s velikim izazovom na istoku zemlje


Rusija pretrpjela velike gubitke, a u rat već poslala do 75% svojih ukupnih taktičkih bataljona

Ukrajinske snage suočit će se s ogromnim izazovom na istoku zemlje gdje se ruske trupe okupljaju za novi napad, rekao je bivši direktor CIA-e. Govoreći u današnjem programu BBC Radija 4, David Petreus je rekao da je ovo prvi put tokom rata da ćeme ‘vidjeti kako Rusi ulažu sve svoje napore u jednom području umjesto u cijeloj zemlji’.

 

 

Dodao je da će situacija na istoku zavisiti od niza faktora: ‘Dakle, ako im vrijeme bude naklonjeno, ako se polje osuši i mogu dobiti vozila na gusjenicama na tim poljima’.

Drugi faktor bi bio koliko brzo dodatna vojna pomoć može stići do Ukrajine, rekao je on.

Petreus naglašava da se čini da ruski predsjednik Vladimir Putin ‘nije zainteresiran’ da se sada uključi u pregovore i želi ‘opipljiv uspjeh koji će proslaviti 9. maja kada se u Moskvi održava godišnja parada za Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu’.

Britansko ministarstvo odbrane, koje svakodnevno na Twitteru objavljuje kratka izvještaje o situaciji na ukrajinskom ratištu, navelo je da se rusko granatiranje nastavilo u regijama Donjecka i Luhanska u istočnoj Ukrajini, s tim da su ukrajinske snage odbile nekoliko napada koji su rezultirali uništenjem ruskih tenkova, vozila i topničke opreme.

“Stalno oslanjanje Rusije na nenavođene bombe smanjuje njihovu sposobnost preciznog ciljanja u napadima, čime se znatno povećava rizik od civilnih žrtava”, ističu Britanci.

Rusija pretrpjela velike gubitke, a u rat već poslala do 75% svojih ukupnih taktičkih bataljona

A oni vojnici koje će poslati ili je već poslala da zamijene ubijene, ranjene ili zarobljene vojnike zasigurno će biti manje borbeno spremni, bilo da se radi o mobiliziranim rezervistima ili regrutima.

Osim toga, kako američki vojni eksperti naglašavaju, ovo ne znači da je 80% ruskih snaga poslanih u Ukrajinu ostalo netaknuto. Ukrajinske vlasti tvrde da su njihove snage uništile 20 taktičkih bataljonskih grupa (od kojih svaka ima do hiljadu vojnika) i njih još 40 toliko oštetile da su postale borbeno nesposobne.

Rusija je, procjenjuje se, poslala oko 180 taktičkih bataljonskih grupa (BTG) u Ukrajinu, a Pentagon je prošlog mjeseca procijenio da je u Ukrajinu poslao čak 75% ukupnog broja svojih BTG-a. Ovaj nevjerojatni postotak sugerira da je ruskom vojnom zapovjedništvu sve teže pronaći i poslati nove, borbeno spremne jedinice u rat.

S druge strane, Rusiji na istoku zemlje ide u prilog manja udaljenost od granice, što znači i kraće logističke pravce, kao i veću blizinu njihove protivzračne odbrane.