BIRALI STE, SAD GLEDAJTE: Elmedin Konaković – showman i cirkusant koji je estradizirao političku scenu

Sasvim je jasno da Konakovićeve populističko-demagoške metode njemu lično mogu davati rezultat, međutim svi projekti kojima je on rukovodio bili su osuđeni na propast, a sve što je radio, iza sebe je ostavio historijske i generacijske neuspjehe, za šta će trebati godine i godine kako bi se barem djelimično ispravili

Populizam je globalna pojava koja sve više dobija na značaju u demokratskim sistemima širom svijeta, te postaje sredstvo razračunavanja s političkim protivnicima. Označava način politike koji prikazuje “istaknutu bliskost narodu” i instrumentalizira nezadovoljstvo, strahove i sukobe za vlastite potrebe. Apeluje na instinkte i nudi jednostavna rješenja pri čemu se aspekti praktične izvedivosti uveliko zanemaruju. Blaćenje političkih protivnika, stanja u državi i kritike bez konstruktivnih elemenata su također neki od elemenata klasičnog populizma.

Ovo su neke od osnovnih definicija i karakteristika populizma. Kao što i sami možete vidjeti, osnovna determinanta jeste blaćenje političkih protivnika i stanja u zemlji, kritika bez konstruktivnih elemenata, nuđenje jednostavnih rješenja i instrumentaliziranje nezadovoljstva građana za vlastite potrebe. Sve navedeno moglo bi se reći sa samo dvije riječi kada je u pitanju politička scena u BiH: Elmedin Konaković.

Elmedin Konaković je osoba koja svoje retoričke sposobnosti zloupotrebljava pokušavajući kritikovati sve pojave u zemlji, blatiti i poniziti političke protivnike, koristi strah i nezadovoljstvo običnih građana za svoje potrebe, kako bi takvim metodama sakrio rezultate svoga rada, odnosno nerada.

Često kažu da je najbolja vlast ona za koju se uopšte ne zna, tj. gdje građani nisu opterećeni stalnim sukobima, prepucavanjima, pokušajima pravljenja cirkusa od sjednica skupština i slično. Realno i objektivno posmatrajući političku scenu, a posebno u Kantonu Sarajevo, teško da su građani prije 10, 15 ili više godina bili na ovaj način maltretirani i svakodnevno bombardirani informacijama i populističko-demagoškim parolama.

Takav zaplet na političkoj sceni počeo se dešavati aktivnijim učešćem u vlasti Elmedina Konakovića, koji je prvo bio šef kluba u Skupštini, potom premijer Kantona koji je “rješavao sve probleme, znao sve procedure i bio ekspert iz svih oblasti”. Ipak, iako je bio ekspert za sve, ostat će upamćen kao premijer u toku čijeg mandata Sarajevo, kao glavni grad, nije imalo vode i bilo je poznato po stalnim redukcijama.

Nakon toga uslijedio je još turbulentniji period u kojem je Konaković osnovao vlastitu stranku – Narod i Pravda, a potom formirao koaliciju od čak 6 stranaka koja je preuzela vlast. Konaković je bio predsjedavajući Skupštine, a njegov mandat na toj poziciji ostat će upamćen po sakrivanju skupštinskog pečata, ponašajući se u maniru petogodišnjeg djeteta koje ne da prijateljima loptu kada izgubi utakmicu pa mora na klupu, kao i po neselektivnom dodjeljivanju budžetskih sredstava, bez bilo kakvih kriterija.

Zatim je tzv. “Vlada Šestorke” izgubila vlast i većinu, a potom opet preuzela. Dakle, u posljednje tri godine, u Kantonu Sarajevo su promijenjene tri vlade. Posljednja je poznata po tome što je izglasana putem viber ankete, a uz to  Ustavni sud je konstatovao kako su dva ministarstva formirana na neustavan način. Ova vlada, kako je kazao Edin Zubčević, direktor Jazz festivala, ostat će upamćena po tome što prvi put u 25 godina u Sarajevu neće biti održan planetarno popularan Jazz fest, te po tome da grad nikad više nije bio prljaviji, uprkos nikad većem broju akcija čišćenja koje organizuje Vlada, kao da su ekološko udruženje građana, a ne izvršni organ vlasti. Aktuelna vlast bit će upamćena i po tome da trenutno nema niti jednog krana i većih infrastrukturnih radova, što se nije desilo u zadnjih 50 godina, rekao je gostujući na N1 v.d. predsjednika Stranke za BiH i načelnik Općine Novi grad Semir Efendić.

Sasvim je jasno da Konakovićeve populističko-demagoške metode njemu lično mogu davati rezultat, međutim svi projekti kojima je on rukovodio osuđeni su na propast, a sve što je radio, iza sebe je ostavio historijske i generacijske neuspjehe, za šta će trebati godine i godine kako bi se barem djelimično ispravili.

Birali ste, sada gledajte političko blato i cirkus! INAT