BILJKA KOJA ĆE SPASITI VAŠU ORHIDEJU: Jednostavno đubrivo od 2 sastojka – lišće će biti uvijek zeleno, a cvijeće bujno
Orhideja je za mnoge ljubitelje kućnog zelenila jedno od najzahtjevnijih cvijeća za gajenje. Ipak, postoji nekoliko trikova koji će osigurati da preko cijele godine imate zdrave i bujne orhideje u svom domu.

Pored pravilnog zalivanja i presađivanje ako uočite da je orhideji to potrebno , možete napraviti i jednostavno đubrivo koje će oporaviti vašu orhideju.

Kako stoji u objašnjenju na You Tube kanalu Happiness Garden prvi korak je da kada se i posljednja stabljika na orhideji osuši – odsjecite ih sve. Ovo će pomoći orhideji da sve nutriente koje dobija usmjeri u rađanje novih izdanaka. 

A zatim napravite đubrivo:

Potrebno vam je jedno bjelance i ljuska od jajeta. U blednder dodajte ljusku i bjelance, a zatim i jedan svježi list aloa vere. 

Dodajte 500 ml vode. Dobro izblendirajte i procjedite tečnost kroz cjediljku.

Dodajte 2,5 l vode kako biste dobili 3 l rastvora. Ovaj rastvor možete raspršiti po cijeloj orhideji. 

Ljuska od jajet ai aloe vera sadrže mnoge nutrijente koji su važni za rast orhideje kao što su: kalcijum, kalijum, proteini… 

Ovaj rastvor možete prskati i po orhidejama koje su u cvjetanju. 

Mješavinu koju ste dobili možete koristiti i na drugi način: tako što ćete je uliti direktno u zemlju. Takođe, pomaže da orhideja zadrži neophodnu vlažnost posebno u suhom okruženju. Kombinavija nutrijenata omogućava i razvoj dobrih bakterija koje održavaju optimalan pH u saksiji.

Ovo jednostavno đubrivo jača koren, lišče i podstiče cvjetanje.